Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС и друга новинарска удружења прихватили Иницијативу међународног медијског форума у Пекингу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 10. 2023.

Аутор: С. Ћирић Извор: УНС

УНС и друга новинарска удружења прихватили Иницијативу међународног медијског форума у Пекингу

Скоро 70 представника новинарских организација из 37 земаља Европе, Азије, Африке, Аустралије, Јужне и централне Америке, међу којима је и потпредседник Удружења новинара Србије (УНС) Слободан Ћирић, на конференцији "Појас и пут" консензусом је прихватило Иницијативу Пекиншког међународног медијског форума, чији је циљ урбани развој, промоција међусобне размене знања и искустава.

Иницијатива је усвојена у другом делу конференције „Изградња сјајног Пута свиле, заједничко промовисање напретка и развоја”, која се одржава у главном граду Кине. Тема другог дела конференције била је „Заједнички просперитет кроз размену знања и искустава међу цивилизацијама - Заштита и коришћење светске културне баштине”, са посебним освртом на улогу медија у овом процесу.

У усвојеној Иницијативи, поред осталог, констатовано је да је неопходно побољшати комуникацију и сарадњу између новинарских организација и заштитити светско културно наслеђе. 

Новинарске организације су истакле да ће обратити пажњу на историјско и културно наслеђе и заштиту у тој области, као и да ће доследно истраживати историју и културу различитих нација. Иницијатива предвиђа и подршку размени људи и идеја, сарадњу и „градњу мостова између различитих градова”.

„Позивамо медије из различитих земаља да раде заједно и да у пријатељском, инклузивном и прагматичном духу достигну 'победничку сарадњу'. Нашим вредним радом створићемо бољи живот, проширити наше пријатељство, олакшати културну и размену знања и искустава и обезбедити још већи просперитет цивилизација широм света”, констатовано је у Иницијативи.

У завршници пекиншког скупа одржан је и панел „Улога медија у заштити и коришћењу светске културне баштине и размена међународних искустава о културном наслеђу”.

Првог дана конференције у Пекингу усвојена је Заједничка декларација новинарских организација иницијативе „Појас и пут” у којој је акценат стављен на комуникацију и сарадњу између медија различитих земаља у циљу унапређења међусобног политичког поверења, економске, трговинске размене и размене људи, унапређења разумевања, поверења и повезаности међу народима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси