Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Судија Бубања: „Таковске новине“ повредиле част и углед председника општине Горњи Милановац; Адвокати УНС-а: Кажњена допуштена критика рада политичара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 10. 2023.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Судија Бубања: „Таковске новине“ повредиле част и углед председника општине Горњи Милановац; Адвокати УНС-а: Кажњена допуштена критика рада политичара

Одлучујући у првостепеном поступку који је против „Таковских новина“ покренуо председник општине Горњи Милановац, судија Вишег суда у Београду Радун Бубања стао је на страну аргументације коју је понудила тужба.

Тако су солидарно овај недељник из Горњег Милановца и његов главни уредник Небојша Савић дужни да плате тужиоцу Дејану Ковачевићу 100 000 динара јер су му повредили част и углед. 

Текст „Обелодањена махинација Ковачевића“, иначе саопштење локалне политичке организације, објављен је 2020. године.

Председник општине и шеф Српске напредне странке у Милановцу тражио је милион динара, али је суд одредио нижи износ.

Први је првостепену одлуку огласио Ковачевић на свом Фејсбуку почетком ове недеље.  

„Ово је само потврда да ниједна лаж не траје довека“, написао је. 


Занимљиво је да је уз прву страну пресуде, ранију фотографију насловнице „Таковских новина“, пустио и сам текст који га вређа и доноси му непријатност.  

Та објава локалног функционера подељена је 54 пута и добила је 73 Фејсбук свиђања.

Шта је спорно?

„Таковске новине“ пренеле су саопштење локалне одборничке групе „Победи и спаси општину Горњи Милановац“ тог 3. децембра 2020. године и потписали са Н.С, што су иницијали главног уредника.

Овај детаљ је имао посебно место у судској расправи коју је УНС пратио од почетка.

Тужилац је тврдио да се ради о ауторском тексту, а новинари да је реч о саопштењу комплетно пренетом на страницама на којима се објављују реаговања политичких партија.

На крају, да то и докажу, доставили су потврду политичке групације која је саопштење послала на редакцијски мејл.

Само саопштење садржи податке из текста који је објавио Војвођански истраживачки центар (VOICE).

У њему од председника општине покрет "Победи и спаси општину Горњи Милановац" тражи „да се изјасни о резултатима истраживања о којем бруји цела Србија, а у коме су обелодањене везе и махинације Ковачевића и гарнитуре коју је у Милановцу поставио Томислав Николић са његовим бизнис партнерима“.

Војвођанско истраживачки центар, пише у саопштењу, изнео је да је Агенција за пружање услуга социјалне заштите „Нивеус тим“ из Горњег Милановца за мање од четири године путем јавних набавки добила најмање 103 уговора у вредности већој од 420 милиона динара.

Свој први посао у области пружања услуга социјалне заштите, пише даље, та фирма добила је и поред тога што није имала лиценцу прописану законом.

У саопштењу се затим доводе у везу особа која се зове Милан Тадић из „Нивеус тима“ и председник општине Дејан Ковачевић и говори о њиховој пословној блискости. 

На крају пише како ће у локалној скупштини бити покренуто питање о буџетском новцу пренетом „Нивеусу“, купљеним непокретностима и износу пореза на исте, те да је ова политичка групација и основана да „спаси општину од оваквих и сијасет сличних махинација гарнитуре Дејана Ковачевића“.

Тужбе на све стране

Интересантно је да је на суђењу "Таковским новинама" сам Ковачевић показао да је информисан о корацима које предузима "Нивеус тим" и да је ова приватна фирма тужила редакцију VOICE-a. 

У свом сведочењу у лето 2022. године рекао је мислећи на тужени "VOICE" да се "не појављују на пет рочишта“.

Ковачевић је истом приликом у судници београдске Палате правде, према записнику, рекао да се на њега континуирано врши притисак од стране „Таковских новина“ и њиховог уредника Савића.

„Савић је у једном моменту навео да ја желим да уништим слободне медије и `Таковске новине` као један од тих медија“.

Говорећи даље о притисцима навео је да то види јер је „у појединим медијима објављен текст саме тужбе, као и неких рочишта која су се одржала пред судом“.

Говорио је да је редовни купац „Таковских новина“ и да је текст због ког је поднео тужбу прочитао и да је циљ текста да „омаловажи углед и политички углед који имам у средини у којој живим“.

„У овом тексту се наводи да ће се обелоданити наводно моје махинације, а од тада је прошло скоро две године, нити сам добио било какву тужбу нити се водила расправа у Скупштини по том питању“.

Ковачевић је пред судом истом приликом рекао да мисли да је циљ текста да га прогласи за лопова.

Занимљиво је да је Ковачевић потврдио да се од 12. маја 2016. године, па и у моменту сведочења, налази на функцији председника општине Горњи Милановац, а да је истовремено тврдио да се „све што је објављено негативно одразило по њега у сваком погледу, па и политичком, имајући у виду да је објављен непосредно пре избора“.

Најтеже му је пало, пише у образложењу пресуде, што је морао да објашњава свом оцу да није ништа украо, односно да ли је нешто украо и о каквим се махинацијама ради и све је то морао да му објашњава како би га разуверио.

Одбрана

Тужена редакција и уредник Небојша Савић током суђења доказивали су да је саопштење пренето од речи до речи, да им је пракса да на тим странама објављују званичне ставове партија када им пошаљу, као и да се у истом броју налази и оно што су им послали из СНС-а.

Говорили су да би објавили деманти, али им такав текст није упућен.

Нису износили никакве своје тврдње о тужиочевој личности, пише у образложењу пресуде да су тужени истицали.

Навели су, пише у пресуди, да су испунили дужност новинарске пажње примерене околностима „јер је чланак објављен у форми саопштења групе грађана, те да првотужени није аутор спорног текста“.

Из редакције су објашњавали да постоји пракса да новинар који приређује саопштење за штампу унесе своје иницијале.

Уредник Савић рекао је да је текст који је објавио VOICE имао линкове ка АПР-у и другим релевантним изворима којима је поткрепљен. 

Савић је потврдио, када га је тужилац питао, да му је супруга одборница групе грађана "Победи и спаси Горњи Милановац". 

Редакција се, пише у пресуди, позвала на Закон о јавном информисању и медијима, указали да је тужилац носилац јавне функције, јавна личност и да је за то како обавља функцију председника општине заинтересована шира јавност.

Судијина реч

„Према оцени суда обављање функције председника општине садржи реалну и објективну претпоставку да се на ту функцију бира личност са високим моралним и свим другим квалитетима, те личност која ужива поверење народа“, написао је пресуђујући Радун Бубања.

Реч махинација, објашњава судија, сугерише читаоцима текста да се лице ком се приписују такве радње бави одређеним недозвољеним пословима.

Ковачевић је у тужби и приликом саслушања категорички тако нешто демантовао, наводи судија у тексту пресуде.

Наслов „Обелодањена махинација Ковачевића“ суд налази да представља информацију са увредљивим карактером.

„Из самог наслова читалац може закључити да се ради о делу које је већ обелодањено, што даље садржи претпоставку да је вођен одговарајући поступак против тужиоца и да су његове махинације обелодањене“, закључује судија.

Судија наводи да редакцију „Таковских новина“ не ослобађа одговорности то што су пренели саопштење које садржи информације „за које никада није утврђено да су тачне“.

Такође, пре објављивања текста, пише у пресуди, новинари нису контактирали тужиоца ради провере истинитости информација, што је показатељ изостанка дужне новинарске пажње.

Судија Бубања је, између осталог, приликом одмеравања правичне новчане накнаде, пише у пресуди, ценио и то што је „тужилац како у тужби тако и током поступка указивао на висок тираж листа који је објавио спорни текст“.

Ради се о допуштеној критици рада политичара

 „Да није највиши функционер општине, да нема члана 8 Закона о јавном информисању и медијима (видети антрфиле), тужилац би имао пуно право на накнаду штете. Управо зато је неоснован његов захтев за накнаду штете“, сматра УНС-ов адвокат Ненад Крајновић.

Објава „Таковских новина“ није таква да задире у приватни живот или у породичне прилике тужиоца, додаје Крајновић.

Предмет спорног текста је понашање тужиоца као политичара и председника општине и представља исказано мишљење, став и очекивану критику рада председника општине сматра Крајновић.

„Оваква критика је прихватљива и оправдана интересом јавности. Тиме је остварена јавна улога медија и загарантована слобода изражавања прописана чланом 10 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода и чланом 46 Устава Републике Србије“, говори Крајновић.

Крајновић каже да је тужилац морао показати спремност и да има дужност да поднесе изнето мишљење и коментар јавности на свој рад, без обзира што је исто субјективно доживео као увредљиво.

У пракси имамо готово идентичан случај, указује Крајновић, где је Апелациони суд у Београду у пресуди Гж3. 42/21 од 26. маја 2021. године истакао да новинарска слобода изражавања обухвата и одређени ниво претеривања чак и провокације који је носилац јавне фунције, што је тужилац био у тренутку објављивања спорног текста, дужан да трпи.

Реч је о изношењу критичких мишљења који се односе на резултате рада носиоца јавне функције, а у вези су са обављањем његове функције, објашњава Крајновић.

„Текст садржи мишљења о дебати која је од јавног интереса. У овој ситуацији интерес јавности да сазна информацију претеже над интересом тужиоца да заштити своју част и углед. Такав став је изрекао Европски суд за људска права у предмету Dyuldii Kislov против Русије“, каже Крајновић.

И адвокат УНС-а Гордана Константиновић дели Крајновићев став.

Она каже да дифаматорне исказе допушта Европски суд за људска права ако за њих постоји одговарајући чињенични основ, и ако нису уперени на личност, већ на поступке.

Адвокат „Таковских новина“ Марко Миловановић потврдио је УНС-у да ће уложити жалбу.

 

Положај носилаца јавних и политичких функција

Изабран, постављен, односно именован носилац јавне и политичке функције дужан је да трпи изношење критичких мишљења, која се односе на резултате његовог рада, односно политику коју спроводи, а у вези је са обављањем његове функције без обзира на то да ли се осећа лично повређеним изношењем тих мишљења.

(Члан 8 Закона о јавном информисању и медијима)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси