Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Кинески новинари у посети УНС-у: Заједничким иницијативама УНС-а и АЦЈА-е до јачања пријатељства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 06. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Кинески новинари у посети УНС-у: Заједничким иницијативама УНС-а и АЦЈА-е до јачања пријатељства

Делегација кинеских новинара предвођена генералним секретаром Свекинеског удружења Тианом Жонгом посетила је данас Удружење новинара Србије (УНС). Са председником УНС-а Живојином Ракочевићем и генералним секретаром Нином Брајовићем разговарали су о историјату и делатностима УНС-а и АЦЈА-е, а затим су заједно обишли и редакције РТС-а и "Политике". Осим медијског пејзажа, кинеским новинарима представљен је део културног наслеђа и природних лепота Србије, и то из брода за време крстањења Савом и Дунавом.

Одржавање културе дијалога и равноправности, Живојин Ракочевић је навео као основне циљеве, а образовање, заштиту новинара од репресије, правну и финансијску помоћ као важне делатности УНС-а. На сличан начин, како је рекао Жонг, функционише и Свекинеско новинарско удружење. 

Разговарајући са представницима кинеске делегације о будућим заједничким иницијативама, Брајовић је предложио да у наредном периоду буде састављена хроника о сарадњи српских и кинеских новинара, у којој би биле забележене информације о посетама и заједничким активностима.

Како је циљ удруживања основати велику новинарску породицу, Жонг је навео да би било добро створити и заједнички "српско-кинески новинарски дом". Циљ оваквог окупљања био би, додао је, да врата за српске новинаре у Кини и кинеске новинаре у Србији увек буду отворена, као и да Срби и Кинези знају више тога једни о другима. Ово би, како је истакао, био важан корак за јачање пријатељства и сузбијање дезинформација.

 

За српско и кинеско друштво, важно је како су рекли из УНС-а, подсетити се и на страдање кинеских новинара за време НАТО бомбардовања зграде кинеске амбасаде. Брајовић је истакао да ће се УНС и даље трудити да ступи у контакт са њиховим породицама, како би на сајту УНС-а место нашао и фељтон о њима.

Последице 78 дана бомбардовања и данас се осећају, а српски новинари на КиМ свакодневно трпе кршење људксих права, рекао је Ракочевић.

 

О НАТО бомбардовању разговарали су и у посети РТС-у. Ана Марија Симоновић им је испред спомен-обележја у Абердаревој улици говорила о убиству 16 медијских радника у НАТО бомбардовању јавног медијског сервиса.

„После 24 године породице настрадалих се још увек питају 'Зашто?' и одговора нема“, рекла је Симоновић и подсетила на двојицу страдалих колега Синишу Медића и Драгорада Драгојевића.

Њихова тела нису пронађена, па су у њихову част подигнута два кенотафа, које су чланови кинеске новинарске делегације обишли заједно са представницима УНС-а.

Претходно су их у холу РТС-а дочекали уредница РТС-а и филмска критичарка Сандра Перовић, уредница сложених пројеката у "Баштини и културној продукцији РТС-а" Ана Марија Симоновић и уредник информативног програма Саша Барбуловић и одвели их до студија у коме се снима дневник, као и до информативне редакције и Галерије РТС-а.

 

 

Са њима су разговарали о историјату, значају, начину финансирања и гледаности јавног сервиса, али и о кинеској кинематографији. Сандра Перовић осврнула се на популарност кинеског филма код српске публике, а са кинеским новинарима поделила је и информацију о томе који су њени омиљени кинески филмови и редитељи. Препоруке су дошле и са кинеске стране, па је делегација присутнима препоручила наставак филма Лутајућа земља (Liu lang di qiu 2).

Осим о филмовима, било је речи и о будућности телевизијског новинарства која је, како су истакли кинески новинари, неизвесна јер се све више младе публике „сели“ на друштвене мреже. Барбуловић је истакао охрабрујуће резулате недавног истраживања који су показали заустављање пада гледаности од стране млађе популације.

 

 

Емисије посвећене кинеској култури, како каже, такође имају верну публику. Последњи у низу пројеката је документарна репортажа „Очаравајући Пекинг 2“ која описује ову царску престоницу, која је пре више 600 година била била политички, економски и културни центар династије Минг. Као важан пројекат који је настао у сарадњи са Кинеском медијском групом навео је и „У потрази за Валтером“.

Једна од станица била је и редакција најстаријег српског дневног листа. Разговарајући о „поплави“ дезинформација, новинари политике и представници УНС-а су са кинеским новинарима разменили податке о томе како је Кина представљена у Србији, а како Србија у Кини.

Из призме кинеских медија, како је истакла заменица главног уредника сајта кинеске агенције Синхуа, о Србима се највише разговара на тему Косова, става о рату у Украјини и међусобној сарадњи двеју земаља. У "Политици" се, како кажу представници ове медијске куће, највише пише о кинеском председнику, спољној политици и технолошким открићима ове земље, док грађане највише интересује војна моћ Кине, о којој је мало доступних информација.

 

Као главне изворе информација навели су агенцију Синхуа, као и лист Чајна дејли. Ипак, кинески и српски новинари су били сагласни да САД у великој мери усмерава јавно мњење јер су америчке друштвене мреже и медији важан извор информисања у обе државе.

Било је речи и о финанцијској одрживости „Политике“, због неизвесног опстанка штампаних издања.  Представници „Политике“ су рекли да, у складу са традицијом, највише улажу у штампано издање, али да се истовремено труде да иду у корак с временом и да за онлајн издање стварају садржај који је у складу са професионалним стандардима.

Марко Лакић из „Политике“ је као посебан изазов истакао то што новинари све време настоје да креирају квалитетан оригинални садржај, а да опет буду читани и на интернету.

Кинески новинари су као "рецепт" за финансијску одрживост навели мањи број страница са подједнако разноврсним садржајем, мањи број запослених и већи проценат реклама. 

Иначе, делегацију кинеских новинара чинили су: извршни секретар АЦЈА-е Tian Yuhong, шефица одељења за односе са Европом Wang Lin, заменик шефа међународног департмана медијске куће People Daily's Yuan Jirong, заменица главног уредника вебсајта Синхуе Zhou Hongjun, заменик главног уредника Шенжена Su Rongchai и директорка бугарског одељења Кинеске медијске групе Fanglei Xia. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси