Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Суд части: Момчило Јоксимовић искључен из УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 12. 2012.

Суд части: Момчило Јоксимовић искључен из УНС-а

Суд части Удружења новинара Србије (УНС) донео је одлуку да Момчила Јоксимовића искључи из УНС-а.

На седници одржаној 1. новембра 2012. године, једногласно је одлучено да је покретање поступка против Момчила Јоксимовића основано, јер се, увидом Суда у више бројева листа „Палеж“, главни и одговорни уредник огрешио о начело истинитости извештавања и злоупотребио начело одговорности новинарске професије (Кодекс, члан I).

Утврђено је да је Јоксимовић, у више бројева oвог листа износио паушалне оцене, непотврђене информације, без прављења границе између чињеничног стања с једне стране и нагађања, коментара и претпоставки, са друге стране.

„Јоксимовић није у oвом извештавању преносио ставове друге стране, нити је консултовао више извора“, пише у Одлуци Суда части.

Суд части УНС-а је утврдио да је Јоксимовић за финансијску надокнаду, позитивно информисао о привредним субјектима и тиме ставио лист „Палеж“ у њихову службу.

„Оваквом маркетиншком и пословном политиком Јоксимовић је нарушио начело Кодекса УНС-а – Независност од притисака“, стоји у Одлуци.

 „Непоштовање претпоставке невиности, кршење људских права, као и говор мржње, видљиви су на страницама листа „Палеж“, не као омашка или уреднички пропуст, већ као уреднички концепт. То је у супротности са чланом III Кодекса- Одговорност новинара. Пошто је новинар дужан да поштује достојанство и интегритет људи о којима пише, само епитети који се могу прочитати у овим новинама уз имена људи из јавног живота, као што су „балије“, „усташе“, „половњаче“, „балијске јаловице“, „Алијин напутак“..., указују да је из ових новина протерано новинарство и да је главни уредник прешао све границе новинарске професије, етике и доброг укуса. Грубо се нарушава члан VI  Кодекса- Поштовање приватности“, наводи се у Одлуци.

Због свега изнетог, након детаљног увида у пријаву, приложене бројеве листа „Палеж“ и након неодазивања Момчила Јоксимовића на јавну расправу, Суд части је једногласно донео Одлуку о искључењу из чланства УНС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси