Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: Вечерње новости прекршиле Кодекс новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 12. 2012.

Савет за штампу: Вечерње новости прекршиле Кодекс новинара

Комисија за жалбе Савета за штампу једногласно је одлучила да је дневни лист Вечерње новости прекршио одредбе Кодекса новинара Србије о истинитости извештавања, новинарској пажњи и оговорности новинара, текстовима „Исповест жртве психолога: Растурају мозак“ и „Психолози без контроле“ , објављеним 18.10.2012. и 23.10.2012. године .

На седници одржаној у четвртак 29. новембра 2012. године, одлучено је да је дневни лист „Вечерње новости“ прекршио је одредбе Кодекса новинара Србије, и то тачке 2, из одељка I (Истинитост извештавања), која се односи на обавезу новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извештава, држећи се основиних стандарда професије, тачке 1. и 2. из одељка IV (Новинарска пажња), по којој новинар приступа послу са дужном пажњом и мора да избегне „стварну или привидну пристрасност“, која проистиче из „слепог веровања извору информација“, као и тачке 3 из одељка III(Оговорност новинара), која прописује обавезу новинара да поштује претпоставку невиности.

Комисији за жалбе обратио се Зоран Тодоровски, специјалиста медицинске психологије, чије име је у спорним текстовима означено иницијалима, али тако да нема никаке сумње о коме је реч, будући да је једини психијатар са тим иницијалима у здравственој установи која је наведена. У тексту „Исповест жртве психолога: Растурају мозак“ њега је бивша пацијанткиња тешко оптужила за „ментално и сексулано злостављање“, а њену исповест је новинарка „Вечерњих новости“ пренела без икаквих ограда.

„Читалац је наведен да помисли да је исповест заправо скуп чињеница, а не субјективни осећај особе која се исповеда“, истакао је подносилац жалбе. Он је навео и да је новинарка, иако је са њој разговарао пре објављивања текста, његову изјаву објавила тек пет дана касније у другом тексту, а и тада нетачно наводећи да је пацијенткињу чија је исповест објављена, оптужио да прети њему и његовој породици. Тодоровски твди да му није био познат идентитет пацијенткиње, па није ни могао да потврди да је то особа која му прети, већ је на питање новинарке да ли зна ко би то могао га оптужи за злостављање, навео име које је исто као и име особе са којом је новинарка разговарала.

Према његовим наводима, „Новостима“ је због овога 26.октобра упућен деманти, који није објављен. 

У одговору на жалбу, новинарка „Новости“ потвдила је да је са психологом разговорала пре објављивања првог текста,  а да је „његова страна приче објављена у другом тексту који је требало да иде сутрадан, али је због актуленијих тема објављен тек неколико дана касније“. Она је такође практично потврдила и да јој Тодоровски није рекао да ми прети жена чију је исповест дан касније објавила, већ само да сумња да је реч о „једној Ивани“.

Новинарка је истакла и да је циљ текста био да се отвори „код нас табу тема“ о томе да злостављање пацијента није законом регулисано када су починиоци психолози и да је објављена исповест требало да послужи само као илустрација.

Чланови Комисије нису прихватили овакво објашњење сматрајући да у том случају није требало да наводи било какве податке који могу да укажу на идентитет психолога.

Такође, једногласно је закључено да новинарка није смела да, без икакавих доказа, пренесе тако озбиљне оптужбе. Напротив, у установи у којој Тодоровски ради речено јој је да није било никаквих жалби на његов рад, па су чланови Комисије оценили да је у овом случају изостала професионална пажња која новинара обавезује да провери оно што извор информација тврди.

Такође, тенденциозним насловима који указује да психолози „растурају мозак“ својим пацијентима и да су „без контроле“, „Вечерње новости“ су, без доказа, оптужиле читаву професију за несавестан рад.

Због свега наведеног, Комисија за жалбе је једногласно одлучила да су „Вечерње новости“ прекршиле одредбе Кодекса новинара Србије и наложила листу да објави ову одлуку.

Одлука комисије биће објављена и на веб сајту Савета за штампу (www.savetzastampu.rs) и доступна јавности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси