Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: НИН није прекршио Кодекс новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 12. 2012.

Савет за штампу: НИН није прекршио Кодекс новинара

Комисија за жалбе Савета за штампу једногласно је одлучила да недељник НИН није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије о истинитости извештавања, независности од притисака и одговорности новинара текстом „КОЛО-форнија, стара српска земља“, објављеним у штампаном издању листа 11.10.2012. године.

На седници одржаној у четвртак 29. новембра 2012. године, одлучено је да недељник НИН није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

Комисији је жалбу поднео др Божидар Митровић, председник Организационог одбора Међународне научне конференције „На изворишту културе и науке“, тврдећи да је НИН објављивањем текста колумнисте листа Милете Продановића, прекршио више тачака Кодекса новинара Србије из одељака: Истинитост извештавања, Независност од притисака и Одговорност новинара.

Подносилац жалбе навео да су лист, његов главни уредник и аутор текста (есеја), „извештавајући са изложбе Непрекидност уметности Лепоенског вира и Винче“, поново иступили против конференције „На изворишту културе и науке“ „очигледно нарученим чланком“ који потписује „супруг директорке Музеја града Београда Милета Продановић“. Спорни текст, у којем по мишљењу поносиоца жалбе, нема никаквих елемената научности да би се могао сматрати есејом, представља непотпуни приказ „околности које нису могле бити непознате Продановићу, с обзиром да је супруг директорке“.

НИН није одоговорио на наводе подосиоца жалбе, а чланови Комисије за жалбе су оценили да изношењем свог мишљења о научним дометима изложбе

„Непрекидност уметности Лепенског вира и Винче“ аутор текста није није повредио обавезу истинитог извештавања. Објављени текст није извештај са догађаја, већ ауторов лични став о изложби. Како је и самом опремом текста јасно назначено да није реч о извештају, већ о есеју, испоштована је одредба Кодекса новинара Србије да се мора нашправити јасна разлика између чињеница које се преносе и коментара, који дозвољавају аутору да слободно износи своје ставове. Комисији такође нису пружени никакви долази да је аутор текста био присиљен или изложен било каквим притисцима да објави овакав текст, па је Комисија једногласно закључила да Кодекс новинара није прекршен ни по овом основу. 

Одлука комисије биће објављена и на веб сајту Савета за штампу (www.savetzastampu.rs) и доступна јавности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси