Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  После скоро пола века недељник „Вршачка кула“ престао да излази
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 05. 2023.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

После скоро пола века недељник „Вршачка кула“ престао да излази

Вршчани који су претпоследњег дана децембра купили локални недељник „Вршачку кулу“ вероватно нису ни слутили да у рукама држе последњи број штампаног издања овог листа. У електронском облику изашла су три јануарска броја. Да су власници и запослени успели да објаве још један, био би рођендански - обележио би 48 година непрекидног излажења.

Власници кажу да су новине годинама правиле губитке, а запослени да 20 месеци нису примили плату, односно минималац од нешто више од 30 хиљада динара. И тако су новинари завршили на бироу за незапослене, а власницима су остали неизмирени дугови. Иначе „Вршачка кула“ је један од најстаријих медија у Војводини. Први број објављен је 6. октобра 1967. године.

Бранислав Јосимов, до пре неколико месеци директор „Вршачке куле“ каже за УНС да је Срђан Вучуревић, највећи акционар финасирао штампање листа последњих година. Међутим, када Вучуревић није могао више да плаћа штампање новина, а других извора финансирања није било, недељник „Вршачка кула“ престао је да излази. 

Према сазнањима УНС-а, локална самуправа је помагала овај лист. На медијском конкурсу 2022. године пројекат „Вршачке куле“ подржан је од Града Вршца са 1.2 милиона динара.

Поређења ради, Вршачка кула само за порезе и доприносе годишње је плаћала око милион динара. Прошле године на конкурсу за суфинансирање медијских садржаја од Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама добили су 300 хиљада динара.

Више година уназад овај локлани лист је на медијским конкурсима добијао укупно неколико стотина хиљада динара од Покрајине и околних општина, али та средства ни приближно нису била довољна да лист са петоро запослених финансијски опстане.

Акционари неће дугове

Највише акција у фирми која је издавач „Вршачке куле“ има Срђан Вучуревић, 49 одсто. Миодраг Николић је власник 21 одсто акција,.

На питање УНС-а зашто „Вршачка кула“ више не излази Вучуревић одговара: „Зато што прави минусе“.

„Те новине праве минус задњих 15 година. То је све господин Вучуревић плаћао. Да би они били бајни новинари који су делили џабе новине. Пре неки дан сам добио допис од директора да је дао отказ. Нисам био тамо шест година, плаћао сам, али сада немам више. Остали власници неће да дају паре. Неко треба да им да 250 хиљада динара месечно да би они примали плате. За десет година направили су минус од 200 хиљада евра. Мене су обавестили када су престали да излазе“, каже Вучуревић.

Додаје да не може да закаже скупштину акционара јер нема натполовичну већину акција, а да остали акционари нису заинтересовани за новине.

Преосталих 30 одсто капитала , по евиденцији Агенције за привредне регистре припада Акционарском друштву Београд (15.34 одсто акција), а остатак од 15-ак одсто дели осам малих акционара, од којих већина има мање од један одсто власништва у Новинско-издавачком друштву Вршачка кула, које је издавач новина.

Конзорцијум који је куповао медије у Војводини 

Конзорцијум који је током приватизације медија куповао локалне новине у Војводини формирало је предузеће Војводина инфо. 

У конзорцијуму су били Душан Ступар, бизнисмен из Београда, Ненад Рончевић, предузетник из Новог Сада, Срђан Вучуревић, власник ранијег новосадског „Ин радија“, Предраг Малишановић и Миодраг Никић, ранији власник новосадског Грађанског листа, који је потом пременио име у „Национални грађански“. 

У време куповине, чланови конзорцијума говорили су да им је намера да укрупне локалне медије у једнствене новине на тржишту Војводине, како би са тиражом постали озбиљна фирма. 

На аукцијским продајама чланови конзорцијума постали су власници 70 одсто капитала Сомборских новина (21 милион динара), Кикиндских (630 хиљада динара), листа Зрењанин (54 милиона динара), Вршачке куле (360 хиљада динара) и Недељних новина из Бачке Паланке (7.8 милиона динара). 

(извор: „Војвођански медији-политички компромис или професионално извештавање, НДНВ)

Мали акционари нису били заинтересовани за проблеме „Вршачке куле“, вероватно зато што новине никада нису пословале са профитом из кога би се могле исплаћивати дивиденде.

 „Вршачка кула“ већ четири месеца не излази. Фирма није угашена, да ли ће уследити ликвидација или стечај одлучиће акционари

 „Наша судбина се не разликује од већине локалних медија у Србији. Ко пита мале медије у Србији како преживљавају“, закључује Јосимов. 

Штрајк у “Сомборским“ због неисплаћених зарада 

Почетком марта у „Сомборским новинама“ чији је већински власник и највећи акционар „Вршачке куле“ Срђан Вучуревић запослени су штрајковали због неисплаћених зарада за децембар и јануар.

"Сутрашњи број "Сомборских новина" ни по чему не заслужује да се назове бројем, јер се осим читуља, малих и пословних огласа, у њему неће моћи пронаћи друге информације значајне за грађане, из разлога што су запослени у „Сомборским новинама“ једногласно одлучили да покрену штрајк", саопштили су тада запослени у овом листу.

Након што је Срђан Вучуревић запосленима исплатио у готовини новац који им фирма дугује као заосталу нето зараду за јануар и преко текућих рачуна део заостале зараде за децембар, штрајк је прекинут. Запослени у Сомборским новинама су забринути да ли и њима прети судбина „Вршачке куле“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси