Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Медијска коалиција против јавних предузећа у информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 12. 2012.

Медијска коалиција против јавних предузећа у информисању

Медијска коалиција изражава дубоко незадовољство због тога што је у Предлогу Закона о јавним предузећима (Тачка 2) предвиђена могућност оснивања јавних предузећа у области информисања.Тај предлог је у директној супротности са Медијском стратегијом коју је Влада Србије усвојила прошле године, а којом се, између осталог, предвиђа повлачење државе из медија.

 

Подсећамо да Стратегија предвиђа да оснивач јавних гласила не може бити ни непосредно, ни посредно, држава, територијална аутономија, локална самоуправа, као ни установа, предузеће и друго правно лице које је у целини или делимично у државној својини или које се у целини или претежним делом финансира из јавних прихода.
 
Позивамо посланике Скупштине Србија да се успротиве оваквом решењу и да имају у виду да оно није само у супротности са Медијском стратегијом него и са основним начелима медијских слобода која треба да важе у државама развијене демократије. Надамо се да ће посланици у овом случају да се поставе одговорно и да неће подржати решење које отвара врата за повећавање утицаја државе на медије.
 
Медијске асоцијације и новинарска удружења пратиће даљи развој догађаја и о свему обавештавати Европску комисију, ОЕБС и друге међународне организације и институције, и од њих тражити подршку у настојању да се онемогући доношење и примена оваквог законског решења.

Медијску коалицију чине АНЕМ, НУНС, УНС, НДНВ и Локал прес.

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)
Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Удружење новинара Србије (УНС)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
ПУ Локал прес

Коментари (1)

Остави коментар
уто

04.12.

2012.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 20:54

Sta su javni interes i opsti interes?

U Mediskoj strategiji se upotrebljava izraz "javni interes". Prema tom dokumentu,"javni interes predstavlja ostvarivanje prava javnosti da bude obaveštena" (videti deo III.1. vazece strategije). Neverovatno!

S druge strane, u clanu 2. Predloga zakona o javnim preduzecima upotrebljavaju se izrazi "opsti interes" i "delatnost od opsteg interesa".

Da li je "javni interes" isto sto i "opsti interes"? Sta ovi pojmovi zapravo znace?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси