Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Годишњица бомбардовања Амбасаде Кине у Београду: Некажњен злочин води новим сукобима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 05. 2023.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Годишњица бомбардовања Амбасаде Кине у Београду: Некажњен злочин води новим сукобима

Дописницима агенције Синхуа и листа "Гуангминг жибао" Шао Јунхуан, Су Синхгу и Џуу Јингу, који су страдали у НАТО бомбардовању Амбасаде НР Кине 1999. године почаст су данас полагањем венаца испред Кинеског културног центра одали представници Удружења новинара Србије (УНС) Предраг Рава и Нино Брајовић, амбасадорка Кине у Београду Чен Бо, Министар спорта Зоран Гајић и друге званице.



"Најмање што можемо је да се сећамо наших кинеских колега – дописнице агенције Синхуа и дописника листа Гуангминг жибао, који су убијени овде од стране НАТО-а. Дефинитивно се бомбардовање Амбасаде Кине није десило случајно јер су у питању била три прецизна пројектила. Убијени су радећи свој посао. Нису били на фронту", рекао је члан Управе УНС-а и председник Друштва новинара Војводине Предраг Рава.

Рава је додао да ће се кинеским новинарима одавати почаст и у годинама које следе јер се само културом сећања могу спречити неки наредни злочини.

"Сећаћемо их се и наредних година јер сваки злочин који прође накжњено шаље лошу поруку и води ка новим неспоразумима и ратовима", истакао је.

Одавање почасти страдалим кинеским новинарима, како је рекла амбасадорка Кине у Београду Чен Бо, одражава тежњу за миром и међународном правдом.

"Заједничко сећање на њих одражава не само колико ми негујемо наше традиционално пријатељство већ и наше тежње за миром, независном политиком и међународном правдом. У данашњој међународној ситуацији се потребно да се држимо принципа повеље Уједињених нација и међународног права, а још потребније је да се заједно супротстављамо хегемонизму", додала је Бо.

 

Министар спорта Зоран Гајић рекао је да су кинески новинари страдали јер су из НАТО-а убијали и ван линије фронта.

"Наше је да памтимо и молимо се Богу за све који су изгубили животе и нарочито да се молимо да се они који су остали живи призову памети, да кренемо у неку светлију и здравију будућност и будемо срећни као људски род", додао је.

 

У НАТО нападу на Амбасаду Кине су 7. маја 1999. године убијени дописници листа "Гуангминг жибао" Џу Јинг и Су Синхгу, као и новинарка агенције Синхуа Шао Јунхуан.

Амбасада је погођена са три пројектила. Јужни део зграде погодиле су две ракете - једна последњи спрат, а друга приземље. Трећи пројектил срушио је приземље и подрум западног дела здања на Новом Београду.

На месту бомбардовања кинеске амбасаде 2009. године постављена је спомен-плоча.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси