Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Поводом Светског дана слободе медија ЕФЈ организује конференцију о безбедности новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 05. 2023.

Извор: УНС

Поводом Светског дана слободе медија ЕФЈ организује конференцију о безбедности новинара

Поводом Светског дана слободе медија, Европска федерација новинара (ЕФЈ) организује конференцију 2. и 3. маја 2023. године у Бриселу, а у оквиру пројекта “Безбеност за новинаре” (Safety4Journalists).

На скупу ће бити представљена Платформа за процену ризика за новинаре и медије. О њеним главним функцијама и како ће она радити говориће Дејвид Беван, стручњак за безбедност медија у Кадре консалтантс (Cadre Consultants) и Адријен Колин, службених за безбедност Европске федерације новинара (ЕФЈ).

На конференцији ће се разговарати о примерима добре праксе безбедности у медијима. Стручњаци ће говорити и о томе шта могу да ураде менаџери у медијима, послодавци, новинарска удружења и синдикати, као и национане власти и међународна тела, како би створили културу здравља и безбедности у раду новинара.

О томе како су “преживели” нападе и опасне ситуације док су обављали радне задатке, испричаће Марк Мардинедас, ратни дописник шанског “Ел Периодика”, Јохана Веку, истраживачка новинарка и професорка новинарства на финском Универзитету Темпере, као и Софија Кесас, белгијска новинарка и водитељка на РТБФ-у, националног јавног сервиса на француском језику.

О улози институција и државе о стварању културе безбедности у медијима, говориће Вера Јурова, потпредседница Европске комисије и Комесарка за вредности и транспарентност ЕК, као и Тон ван ден Брант, главни секретар Представника за слободу медија ОЕБС-а.

Најављени су и разговори о томе како подстаћи обуку и социјални дијалог о безбедности и процени ризика за новинаре и о насиљу над новинарима у онлајн окружењу.

Конференцији ће присуствовати и представница Удружења новинара Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси