Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Предић и Крстић: Судија је рекла да је Чупић оправдао изостанак са суђења документациjом из Специјалне болнице за психијатријске болести
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 04. 2023.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Предић и Крстић: Судија је рекла да је Чупић оправдао изостанак са суђења документациjом из Специјалне болнице за психијатријске болести

На данашњем рочишту по тужби Александра Чупића, уредника Е-Панчево, против Ненада Живковића, уредника портала Панчево Си Ти, за повреду части и угледа у тексту који је овај портал објавио као извештај са суђења у спору Живковић-Чупић, сведочили су Ивана Предић, новинарка Цензоловке, и Никола Крстић, некадашњи новинар НУНС-а. Они су изјавили да су пренели речи судије у поступку који је Живковић водио против Чупића и да нису имали увид у његову медицинску документацију.

Чупић је тужбу поднео због текста у којем се наводи да је свој изостанак са суђења оправдао медицинским налазом да има депресију, објављеног на сајту Цензоловка,  који су пренели портали “Панчево Си Ти”, “Пан прес” и “013инфо”. Чупић од сва четири портала, због повреде угледа, тражи надоканду од по 300.000 динара.

Ненад Живковић, уредник портала Панчево Си Ти, претходно је тужио Александра Чупића, новинара из Вршца, због низа текстова у којима га га је називао “експонентом усташтва у Србији, страним плаћеником, учеником шпијуна, лажним новинарем, лажним миротворцем…” 

Ивана Предић, новинарка портала Цензоловка, рекла је у свом сведочењу да је рочишту присуствовала као извештач, а да се тужени Александар Чупић и његов пуномоћник нису појавили.

„Суткиња је рекла да је тужени доставио налаз специјалне болнице у Вршцу и да је оправдао свој изостанак депресијом. Из неког разлога, то није ушло у записник“, рекла је Ивана Предић, додајући да она није имала увид у његов медицински налаз. 

На питање судије да ли је суткиња показала лекарски налаз Вељку Милићу, адвокату Ненада Живковића, Ивана Предић рекла је да мисли да није, али да се не сећа јер се све десило 2021. године.

„Нисам имала увид у здравствени картон Александра Чупића нити ми је била намера да пишем сензационалистички, нити да било кога дискредитујем. Фондација Славко Ћурувија, издавач портала Цензоловка за који радим поштује новинарске стандарде. У тексту сам само наводила разлоге медицинске природе због којих су се суђења одлагала“, рекла је Предић.

Она је казала да се направио велики проблем због помињања депресије и да би ту болест требало дестигматизовати, а да то што неко болује од депресије не значи да је „луд“.

На питање да ли је пре писања текста контактирала Александра Чупића одговорила је да није, јер је писала извештај „са лица места“, а Чупић јој ни раније није одговарао на позиве.

Додала је и да је постојао интерес јавности да се прати ово суђење јер је реч о спору два новинара, а и Савет за штампу се оглашавао поводом кампање која се водила на порталу Е-Панчево против новинара Ненада Живковића оценивши да се ради о грубом гажењу моралних и професионалних норми, као и да је угрожена безбедност новинара Живковића.

На питање адвоката Александра Чупића зашто је сматрала оправданим да у тесту наведе тачну дијагнозу, пошто није имала увид у медицинску документацију, Ивана Предић је одговорила да је имала поверења у суткњињу што се тиче тачности дијагнозе. Поновила је да су суђења више пута одлагана због различитих дијагноза.

„Мени је све то било индикативно и ја сам пружила на увид јавности све дијагнозе. Ништа нисам тврдила и нисам извлачила никакав закључак“, рекла је Ивана Предић.

На питање Чупићевог адвоката зашто у тексту није навела да је информацију добила од судије и да није имала увид у медицинску документацију, одговорила је да се из контекста може закључити да је била на суђењу и да је суткиња прочитала извештај.

Никола Костић, новинар који је у то време извештавао са суђења за НУНС, рекао је да је суткиња казала да суђење не може да се одржи и да је достављено оправдање из „психијатрије“ да оптужени болује од депресије. Додао је да је судија држала неки папир, али да се не сећа да ли је адвокату Вељку Милићу давала тај папир, јер је прошло доста времена.

Адвокат Александра Чупића уложио је приговор на оба сведочење наводећи да се ради о заинтересованим лицима и пријатељима туженог и да су искази у супротности са записником са суђења.

Сведочењем Ивана Предић и Николе Крстића закључена је главна расправа, а суд ће одлуку доставити странкама у поступку.          

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси