Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Од важности личног идентитета до лепоте старења – шта су нам поручиле жене са фотографија на изложби „Отпорност“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 04. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Од важности личног идентитета до лепоте старења – шта су нам поручиле жене са фотографија на изложби „Отпорност“

Жене приказане на фотографијама које су награђене на такмичењу World Press Photo, терају нас да се запитамо колико би свако од нас отпоран да је у „њиховим ципелама“ – закључак је са изложбе “Отпорност – приче жена које подстичу на промене”, која је јуче отворена на Калемегдану.

Фоторепортражама су представљене жене које су се одважиле да се боре за право на говор и мишљење, али и оне којима је тo право ускраћено попут девојчице из Камеруна којој мајка превија ране након операције пеглања груди.

Осим нормалног физичког развоја, женама се ускраћује и развијање способности, а управо су се на то критички осврнули аутори награђених фотографија.

У традицији Занзибарског архипелага сматра се да девојке не треба да уче да пливају јер не постоје довољно чедни купаћи костими. Курс пливања на коме су жене пркосиле овим конвенцијама фоторепортажом је приказала Ана де Бојазис.

 

 

Визеуелним приповедањем осликане су и одлуке жена које генеришу и личне и друштвене промене. Од мале Антонеле из Буенос Ајреса, која је за време пандемије са косом пресекла и изгубљен идентитет, до балерине Рут, која је на избору за мис сениорки указала на лепоту старења – на фотографијама су приказане жене које су се одважиле на трансформације и бориле против улога које им намеће друштво.

 

„Сви бисмо могли да будемо нека од ових жена. Да ли бисмо ми имали снагу да се боримо као оне? Колико смо ми заправо отпорни? Надам се да ће нас ова изложба инспирисати да станемо и осврнемо се око себе. Да заиста видимо другог, и на тај начин и себе“, рекла је отправница послова Амбасаде Краљевине Холандије Ane-Sicke Brinks.

Нема демократије без слободних медија, наставила је, а фотожурнализам је веома важан за причање приче и повезивање, баш као и дипломатија. Изложба „Отпорност“ и борба за женска права фотографијом је, како је додала Бринкс, посебно важна данас, када у просеку једна од три жене доживи неки вид насиља.

Да је ова изложба инспирација будућим генерацјама у борби за права жена, сагласна је била и секретарка за културу Града Београда Наташа Михаиловић Вацић. За овај циљ је као важно издвојила место жена у политици.

„Важно је да жене имају место за преговарачким столом у свету јер нема одрживог развоја без мира, а највеће губитнице у друштву без мира су управо жене. Ако то место за нас није предвиђено, на нама је да довучемо столицу и заузмемо га храбро, одлучно, одговорно и аутентично – са ставом и интегитетом“, рекла је.

Изложбом су приказане и жене које су страдале јер су тражиле своје место за столом, попут бивше премијерке Пакистана Беназир Буто. Фотограф Данијел Береулак ју је фотографисао док намешта мараму на својој глави пред конференцију за новинаре свега два месеца пре него што је извршен атентат на њу.

Као ни у Пакистану, ни у једној другој земљи, како каже фоторепортерка и новинарка Ал Џазире Светлана Дојчиновић за УНС, нема стабилности без родне равноправности.

„Родна равноправност је основно људско право, иако ми и даље живимо у свету неједнакости, што ова изложба показује. Важно је да препознамо да оснаживање жена подстиче продуктивност, али и доприноси одржавању стабилности и мира неке земље“, рекла је Дојчиновић.

 

За свет равноправности, истакла је Милица Батричевић из Феминистичког културног колектива Бефем, неопходно је да се извештава о проблемима, али и о успесима жена.

„У медијима нема жена  - ни на фотографијама, ни у текстовима. Чак и када их има, слика о њима није оно што суштински представља свакодневни живот, успех и борбу за егзистенцију жена. Ова данашња изложба показује који комадић недостаје у друштву и у медијима“, додала је за сајт УНС-а.

Да жене имају снагу за борбу, апострофирала је Јелена Вишњић из Феминистичког културног центра Бефем.

„На овој изложби управо кроз сва невероватна искуства, али истовремено и женску снагу да пружи отпор различитим системима који угњетавају можемо једни о другима да учимо и покренемо се. Надахнута сам, али и забринута због судбине света, гледајући лица ових младих и храбрих жена“ , рекла је.

Фоторепортаже на којима је представљена женска отпортност биће изложене до 10. маја на Калемегдану.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси