Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Милан Петровић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 04. 2023.

Аутор: Д.С. Извор: УНС

Преминуо Милан Петровић

Дописник "Политике" из Румуније и члан Удружења новинара Србије (УНС) Милан Петровић преминуо је у Букурешту у 98. години.

Милан Петровић је рођен у Београду 1925. године. Под оптужбом да је у блиским везама са ћерком једног совјетског генерала препливао је Дунав и пребегао  у Румунију 1948. године.

Радио је у тек основаној радио станици "Слободна Југославија" која је деловала под патронатом Совјетског Савеза. Касније, 1954. године, када су успостављени дипломатски односи Југославије и Совјетског Савеза, био је уредник у Југословенској редакцији "Радио Букурешта".

Остаће упамћен по својој упечатљивој животној биографији и великом броју новинских текстова које је писао прво за Вечерње новости, а потом до краја живота за Политику. Са колегом из Радио Београда Драгославом Симићем објавио је књигу о свом професионалном животу "Дражесни КГБ јави се" у издању УНС-а, 2009. године. Удружење новинара Србије доделило му је награду за животно дело 2010. године.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

13.04.

2023.

Vasa Barbu [нерегистровани] у 21:31

Komentar

Preveo sam knjigu Milan Petrovića i Dragoljuba Simiča 2010. Objavljena je u saradnji izdavačka "Libertatea" Pančevo i "Paideja" Bukurešt. Knjiga je imala promocije u junu 2010 u Bukureštu, a u oktobru u Beogradu

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси