Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ближи се годишњица смрти Даде Вујасиновић: Случај отворен, напретка нема
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 04. 2023.

Аутор: А.М, А.Н, М.С. Извор: УНС

Ближи се годишњица смрти Даде Вујасиновић: Случај отворен, напретка нема

Убиство, самоубиство или несрећан случај – могући су узроци смрти Даде Вујасиновић о којима се говори и данас, уочи 29. годишњице њеног страдања, док нових информација нема. На платформи Human rights channel Савета Европе случај смрти Даде Вујасиновић сврстан је у оне у којима можда није спроведена ефикасна истрага о нападима на новинаре.

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић рекао је за сајт Удружења новинара Србије (УНС) да није обавештен о новим активностима тужилаштва.

„Мислим да тужилаштво држи овај случај отвореним али да нема проактивности“, рекао је Матић.

Додао је да ни Комисија за истраживање убистава новинара нема нових сазнања која би помогла напретку у решавању случаја смрти Даде Вујасиновић.

Да је неопходно начинити помак подсећају и партнерске организације Платформе Савета Европе у новом извештају „Рат у Европи и борба за право на пријаву”, у коме је име новинарке Дуге сврстано у списак 26 некажњених злочина над новинарима.

О важности подсећања на њено страдање говори и Веран Матић који истиче да је битно да новинари истражују и извештавају о овој теми.

„Заинтересованост новинара и истраживачки рад су изузетно важни. Верујем да је ова тема значајна за сваку генерацију новианрки и новинара, да се позабаве различитим аспектима, истражују и стално актуелизују тему“, рекао је Матић за УНС.

Подсетимо, Дада Вујасиновић пронађена је мртва у свом стану 9. априла 1994. године. Првобитна  верзија догађаја била је да је  новинарка извршила самоубиство, али је касније, налазима Форензичког института у Хагу узрок смрти новинарке доведен у питање. Према њиховом извештају смрт је могла да наступи као последица убиства, самоубиства или несрећног случаја.

У једном интервјуу, непосредно пред смрт, изјавила је:

„Ако ми некад падне саксија на главу, немојте да помислите да је то био несрећан случај“.

Рођена је 10. фебруара 1964. године у Чапљини, у Босни и Херцеговини. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду, на катедри за Југословенску књижевност и српскохрватски језик 1987. године.

Новинарску каријеру је започела у „Привредном прегледу“, а након тога је писала ауторске текстове за лист „Дуга“, где је 1993. године постала члан уређивачког колегијума.

У професионалној каријери Даде Вујасиновић остали су истраживачки текстови и репортаже о ратним догађајима у Југославији и политичким догађајима у Србији. За репортаже са ратишта добила је награду Удружења новинара Србије (УНС) „Светозар Марковић“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси