Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Комеморација Живадину Митровићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 04. 2023.

Аутор: УНС Извор: УНС

Комеморација Живадину Митровићу

Комеморација вишегодишњем новинару Студија Б Живадину Митровићу биће одржана у Прес центру УНС-а у среду, 12. априла, са почетком у 12 сати.

Митровић је преминуо 5. априла у 76. години. Биће сахрањен у понедељак, 10. априла, на Новом бежанијском гробљу у 11 сати.

О Живадину Митровићу на комеморацији ће говорити његове колеге и пријатељи – новинар Александар Тимофејев, писац Милисав Савић и сценограф Герослав Зарић.

Рођен је 12. фебруара 1947. године у Малој Сугубини код Трстеника, завршио је историју уметности на Филозофском факултету, а постдипломске студије на Сорбони. Његов новинарски рад темељио се на извештавању о уметничком стваралаштву. Оставио је значајан допринос новинарству о култури, а био је и директор Културног центра Србије у Паризу.

Каријеру је започео писањем у студентским листовима, а професионално се почео бавити новинарством у Студију Б као лутаући репортер. Извештавао је првенствено са културних, али и са друштвено-политичких и других догађаја. На ТВ Студио Б био је уредник редакције за културу и аутор бројних емисија. Његова запажања и анализе о култури остала су забележена и у штампи - сарађивао је са листовима "Данас", "Политика" и Књижевни лист, а бројне ликовне критике је писао и објављивао у часопису "Уметност".

Годинама се сусретао са најзначајнијим европским уметницима, а приче о њиховом стваралаштву и животу објединио је у књизи "Париски разговори". Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 1978. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси