Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Драгољубу Симоновићу повећана казна на пет година затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 03. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Драгољубу Симоновићу повећана казна на пет година затвора

Због паљења куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића, Други основни суд је првостепеном пресудом, у поновљеном поступку, осудио бившег председника Општине Гроцка Драгољуба Симоновића на пет година, Владимира Михаиловића на четири, Игора Новаковића на три године и шест месеци, а Александра Маринковића на четири године и шест месеци затвора.

„Очекујем да ова пресуда буде поучна за све оне који су ушли у свет политике, а дошли су из света криминала. Новинари могу сутра слободније да раде свој посао, поготово млади. Добили смо битку али рат нисмо још. Пишите слободно, радите, мислите својом главом“, рекао је Милан Јовановић испред Палате правде, а након пресуде чуо се аплауз његовог колеге из Жиг инфа.

Бивши председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић је овом пресудом осућен на девет месеци дужу затворску казну него првом првостепеном пресудом коју је Апелациони суд укинуо. Првом првостепеном пресудом Симоновић је био осуђен на на четири године и три месеца затвора.  

Тужилац Предраг Миловановић рекао је да је задовољан због тога што су казне строже у поновљеном поступку, али да је очекивао да казне буду још строже.

„Лично сам задовољан пресудом, а као професионалац нисам. Тражио сам да казне буду строже него што су данас изречене, при чему подсећам јавност да су у претходном процесу казне биле блаже него данас и због тога сам задовољан. Надам се да ће бити донета правоснажна пресуда. Последња реч је на Апелационом суду који треба да одлучи да ли ће да прихвати жалбу одбране“, рекао је Миловановић. 

 

За Симоновића је суд као отежавајућу околност имао у виду чињеницу да је за време извршења кривичног дела био високи функционер, од кога се очекује да трпи критике, а не да искористи свој положај за подстрекивање других да запале имовину Јовановићу и тако га „опомену“  да престане да истражује.

У пресуди се наводи да су у обзир узети и мотиви и да је Симоновић, незадовољан због тога што је Јовановић више година истраживао његов рад, подстрекао окривљеног Владимира Михаиловића да пронађе неког ко би Јовановићу запалио аутомобил, паркиран у гаражи куће у којој живи. Новац би, како се образлаже, дао месец дана по обављеном послу.

Имајући у виду чињеницу да је супруга Михаиловића била запослена у Општини Гроцка, њен положај је могао зависити од Симоновића, тадашњег председника ове општине.

Михаиловић се, како је наведено у пресуди, нашао са Новаковићем, рекао му да има посао за њега јер му је Симоновић тражио да се запали аутомобил Јовановићу. Новаковић је, према пресуди Другог основног суда, нашао Маринковића, који је окривљен да је касније и починио ово кривично дело.

Маринковић се терети, да је, 12. децембра у око три сата после поноћи,  бацио Молотовљев коктел у предњи део гараже. Претходно је циглом поломио прозор гараже како би ушао унутра.  Аутомобил је горео, а пламен се проширио у приземље куће, где је Јовановић у том тренутку спавао. Његова супруга Јела Дељанин је рекла да је пронашла супруга који се због пожара гушио и помогла му.

Маринковићу се за ово кривично дело суди у одсуству јер је у бекству од 2020. године.

Други основни суд је усвојио и одобрио предлог одбране да се рок за жалбу продужи од осам на 16 дана.

Ово је друга првостепена пресуда за окривљене. Прву, којом су сви оптужени такође били осуђени на затворске казне, Апелациони суд  је пре две године укинуо. Тада је наложено да се суђење понови.

Адвокат окривљеног: Маринковић није имао намеру да угрози живот Милана Јовановића и Јеле Дељанин

Адвокат Маринковића, који је данас пре изрицања пресуде дао изјаву суду, остао је при завршној речи коју је дао пре доношења прве првостепене пресуде. На данашњем рочишту изнео је примедбе у вези са последицама које су Маринковићу стављене на терет.

Рекао је "да се видело да Јовановићу нису начињене тешке телесне повреде" и додао да то умањује тежину кривичног дела.

Адвокат овог окривљеног додао је да се ради о нехату јер је Маринковић хтео да угрози имовину мањег обима, а уништена је имовина веће размере - кућа Јовановића. Истакао је да би Маринковић директно запалио кућу Јовановића да је намера била да се угрози његова сигурност и уништи његова кућа.

Иако су последице трпеле две особе - Јовановић и његова супруга, Маринковић је, каже његов адвокат, имао намеру да угрози део имовине једне особе -  Јовановића, а не живот овог брачног пара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси