Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Платформа за безбедност новинара СЕ: Србија међу земљама у којима су новинари највише застрашивани
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 03. 2023.

Аутор: М.С, А.Н. Извор: УНС

Платформа за безбедност новинара СЕ: Србија међу земљама у којима су новинари највише застрашивани

Србија се налази међу земљама у којима су новинари претходне године највише пута били затрашивани, наводи се у извештају „Рат у Европи и борба за право на пријаву”, Платформе за промовисање заштите новинарства и безбедности новинара Савета Европе.

Новинари су, како се наводи, највише пута били изложени притиску у Русији, али и Србији, Хрватској, Италији, Грчкој и Пољској.

У овом извештају је забележено 289 забрињавајућих случајева у 37 земаља. Према резултатима овог истраживања, новинари су били убијани, затварани, физички нападани, правно малтретирани и изложени клеветама. 

Прошле године су у Јерменији, Грузији, Турској и Уједињеном Краљевству усвојени или предложени нови рестриктивни закони, за које се у извештају оцењује да су новинарима онемогућили да се без притиска баве својим послом.

Претходну годину је, према извештају Платформе за безбедност новинара Савета Европе, обележио рат у Европи, али и низ нових и успостављених метода гушења независног новинарства.

У извештају се истичу надзор и шпијунски софтвер, правно узнемиравање, хапшења, рестриктивно законодавство, као и некажњивост злочина који су се дешавали претходних година. 

 „Садржај извештаја илуструје јасну и хитну потребу да Савет Европе и друге европске институције координирано реагују на претње са којима се новинарство у Европи суочава“, наводи ЕФЈ. 

Рат у Украјини обележио 2022. годину и по утицају на слободу медија

Најмање 12 новинара и медијских радника је убијено, док је 21 повређен приликом извештавања са ратних подручја у Украјини, наводи се у извештају Платформе за промовисање заштите новинарства и безбедности новинара. 

У извештају се истиче да су „руске дезинформације преплавиле медијски пејзаж у Украјини и широм Европе“. 

„Партнерске организације и даље осуђују претње по животе и безбедност новинара које су резултат руске агресије и наставиће да документују нападе на медијске раднике и покушаје ограничавања извештавања о рату, као и разоткривање потенцијалних ратних злочина“, наводе из ЕФЈ-а. 

У извештају је забележено и једно убиство новинара које није повезано са ратом у Украјини. Наиме, новинар Гунгор Арслан је убијен у Турској док је обављао свој посао. 

У Турској је и највише новинара било затварано – 52, док је у свету забележено 127 случајева притварања и затварања новинара, што је 60 одсто више него године која је претходила овом извештају. 

Када су у питању некажњена убиства новинара, ништа се није променило. Ниједно упозорење Платформе у вези са некажњивошћу убистава новинара није прешло у статус „напредак“ или „решено“. 

Платформу за промовисање заштите новинарства и безбедности новинара успоставио је Савет Европе 2015. године, у сарадњи са истакнутим међународним невладиним организацијама активним у области слободе изражавања и удружењима новинара, како би пружио информације које могу да служе као основа за дијалог са државама чланицама о могућим заштитним акцијама. 

Партнери су Европска федерација новинара, Међународна федерација новинара, Удружење европских новинара , Артикл 19, Репортери без граница, Комитет за заштиту новинара, Индекс цензуре, Међународни институт за штампу, Међународни институт за безбедност вести, Траст Рори Пек, Европска радиодифузна унија, ПЕН Интернешнел, Европски центар за слободу штампе и медија, Фри Прес Анлимитед и Фондација Правда за новинаре. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси