Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Племенитост и рециклажа иду заједно - седам година сарадње УНС-а са „Живимо заједно“ у друштвено одговорној акцији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 03. 2023.

Аутор: М.С Извор: УНС

Племенитост и рециклажа иду заједно - седам година сарадње УНС-а са „Живимо заједно“ у друштвено одговорној акцији

На пространој тераси Удружења новинара Србије, ван видног поља, увучен, налази се велики плави пластични контејнер у који се складишти папир за рециклажу.

Када се напуни УНС-ов домар Милован Агатоновић, познатији као Ага, позива организацију „Живимо заједно“ да преузму папир, али и прикупљене пластичне флаше, лименке...

Скоро четврт века УНС у својим просторијама пажљиво одваја рециклажни материјал, а седам година сарађује са организацијом која брине о особама са сметњама у развоју „Живимо заједно“.

У УНС и Прес центар УНС-а у Кнез Михаиловој пет амбалажу и папир доносе и чланови.

„Углавном прикупимо четири, пет џакова од по 120 литара пет амбалаже и око 300 килограма папира, након чега то момци који дођу уносе у комби, па даље. То су млади људи и често уз пошалице однесу прикупљено. Интересантно је да ми се јављају и ван просторија УНС-а када се сретнемо на улици“, прича колега Агатоновић.

Он каже да у Прес центар УНС-а претежно долазе девојке које окупља удружење „Живимо заједно“ и односе пет амбалажу и папир.

"Почели смо да водимо рачуна о двостраном коришћењу папира и односили смо га сами на рециклажу од 2001. године. После се УНС повезао са организацијама које имају племениту мисију. Такође, скупљамо и батерије које односимо у оближњи маркет", каже генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.

Возач удружења „Живимо заједно“ Милан Лазаревић рекао је да рециклажни материјал прикупљају свакодневно.

„Уторак је резервисан за приватне резиденције и амбасаде. Осталим данима радимо по позиву и договору. Прикупимо око 500 килограма рециклажног материјала. То даље иде у Земун на рециклажу“, рекао је Лазаревић.

Председник удружења „Живимо заједно“ Дејан Козић каже да је ова хуманитарна активност добар начин да се помогне особама са сметњама у развоју , које су често
дискриминисане.

Козић наводи да више од 60 институција, организација, компанија учествује у овој друштвено одговорној акцији.  

Пет амбалажу продају посебним фирмама које се тим послом баве, док папир иде фабрици картона Умка.

„Стиче се утисак да људи са сметњама у развоју не постоје. Иако су доста маргинализовани и склоњени са улице, буквално „невидљиви“, у Београду их има више од 50 000“, говори Козић за УНС.

 

УНС односи чепове организацији "Чепом до осмеха"

 У просторијама УНС-а у Новом Саду, Београду и Грачаници постављене су посебне кутије за одлагање чепова који се потом носе на рециклажу.

УНС сарађује са новосадском организацијом "Чепом до осмеха" која, између осталог, обезбеђује колица особама с инвалидитетом.

Почетком месеца представници Друштва новинара Војводине, огранка УНС-а, Милан Бозокин из Дневника и председник Друштва Предраг Рава однели су шест кутија прикупљених чепова. И чланови, поред запослених и сарадника, доносе у УНС чепове које одвајају.

   

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси