Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Димитрије Мита Јовановић, доајен аранђеловачког новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 01. 2023.

Аутор: stvarnost.rs Извор: stvarnost.rs

Преминуо Димитрије Мита Јовановић, доајен аранђеловачког новинарства

Данас је познати аранђеловачки новинар Димитрије Мита Јовановић (син легендарног професора аранђеловачке гимназије Рашка Јовановића) упокојио своју добру душу.



Димитрије Јовановић рођен је 1945. године у породици познатих аранђеловачких професора Радована Рашка и Јелене, који су имали и ћерку Јасмину.

Према сазнањима Душана Дула Теофановића, хроничара Аранђеловца, после завршене осмогодишње школе и аранђеловачке гимназије, Димитрије уписује Медицински факултет у Београду, по жељи родитеља, али је брзо дигао руке од медицине. У међувремену, први сусрет са писаним новинарством изменио је његове планове и увукао га у професију „слатке горчине“. Прве текстове објавио је у београдском листу „Спорт“ шездесетих година прошлог века. У овом спортском гласилу био је дописник за време гимназијских дана.

Следећи корак у новинарству Јовановић је направио када се запослио у фабричком листу „Шамот“ истоимене познате фирме у Аранђеловцу. Међу читаоцима овог гласила његово име остаће упамћено по рубрици „Варнице“, у којој је на језгровит (у реченици-две) и духовит начин критиковао негативне појаве и лошу праксу, не само у „Шамоту“. После изласка сваког броја листа у редакцији су данима звонили телефони. Јављали су се читаоци дајући подршку духовитим опаскама аутора. Наравно, Мита је у овом гласилу уређивао и спортску страницу, а фудбал је био доминантна тема .

Ипак, најупечатљивији траг оставило је појављивање његових новинарских репортажа на страницама фабричког гласила, које су омогућиле Димитрију да искаже велики таленат за новинарство, уз познавање финеса књижевног језика. Разумевање и наклоност према радницима, који у тешким условима рада никада нису производњу довели у питање, надахњивала је Јовановића који је често силазио у рударску јаму, газио глину на површинским коповима у чизмама, залазио око високих пећи у којима су „пакери“, до појаса голи и обливени знојем у тек завршеном процесу печења, опеке при високој температура паковали на палете. Иначе, Димитрије је неколико година био и технички уредник листа. Сваки његов долазак у аранђеловачку штампарију «Напредак» био је проткан шалом, његовим догодовштинама и причама о аранђеловачком фудбалу. Посебнан подстицај за ове разговоре било је и то што су у штампарији радили Мијуц и Милосав Ћосовић, истакнути фудбалери „Шумадије“.

Аутор овог некролога имао је људску и новинарску срећу да ради у истој редакцији са поетски расположеним Димитријем Митом Јовановићем и увек спремном за шалу колегиницом Славицом Слајом Станковић, која вероватно и сад, у рајском насељу на својој „олимпији“, куца драгом колеги Мити добродошлицу.

Димитријев одлазак из „Шамота“ остао је запамћен у редакцији за сва времена. Клонећи се устаљених животних навика и претераних сентименталних сцена, Мита је последњег дана рада уместо поздрава - искочио кроз отворени прозор канцеларије у приземљу зграде, у коју се више није вратио.

Свој стваралачки новинарски таленат Мита је наставио да бруси у листу „Рад“, истоименог грађевинског предузећа у Београду. Одлазак у престоницу био је и повратак старој студентској љубави Јасенки, дипломираном филологу, са којом је у браку добио два сина, Растка и Вука. Нажалост, дугогодишња пушачка страст учинила је своје. Плућа су му ослабила, тако да га је последњих дана замарао и телефонски разговор.

Данас ме је на мобилном телефону сачекала тужна порука Душана Дула Теофановића: «Преминуо Димитрије (Радованов и Јелин) Јовановић, наш Мита, боем, причалица, кошаркашки зачетник, несуђени лекар, бољи као новинар, фудбалски заљубљеник. Фалило му је још 22 дана да напуни 79 година.»

Димитрију Мити Јовановићу колеге портала «еСТВАРНОСТ» одају дубоко поштовање, а његовој породици упућујемо саучешће. Сахрана ће се обавити на Лешћу 29. јануара у кругу најуже породице.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси