Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Пета фреквенција“ неће бити додељена у року који је предвиђен конкурсом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 11. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

„Пета фреквенција“ неће бити додељена у року који је предвиђен конкурсом

У конкурсу за издавање дозволе за националну покривеност наводи се да ће РЕМ одлучити која ће телевизија добити „пету фреквенцију“ „у року од најкасније 30 дана од дана објављивања листе свих подносилаца пријава“, односно, до 2. децембра. Ипак, представница Савета РЕМ-а Вишња Аранђеловић каже да не очекује да ће ова одлука бити донета у наредна три дана већ до краја године.

"За дозволу за националну покривеност је у старту када смо разговарали речено да ће бити до краја године", рекла је Аранђеловић, додавши да са датумима седница није упозната.

Када ће Савет РЕМ-а донети одлуку о дозволи за националну покривеност није познато ни чланици Савета РЕМ-а Јудити Поповић, која каже да су редовне седнице Савета неколико пута одлагане.

„Све седнице које су биле сазване у претходних десет дана су одложене. Дакле, требало је да се одржи редовна седница која је двапут одлагана. Засад не могу ништа засигурно да кажем – ни када ће бити седнице, ни зашто досад није одржана“, додала је Поповић за сајт УНС-а.

Аранђеловић је за УНС рекла да је одлагана седница на којој ће се одлучивати о радијској и телевизијској дозволи за покривање са предајника Авала, а не за дозволу за пету фреквенцију.

За „пету фреквенцију“ неопходно пет гласова

Да би нека телевизија добила дозволу за националну покривеност потребно је да добије бар пет гласова од девет чланова Савета РЕМ-а. У 2013. години дозвола за пету фреквенцију није додељена јер, након што је двапут расписан конкурс, ниједна телевизија није добила неопходну већину гласова.

Аранђеловић каже да ће се приликом доношења одлуке о дозволи за националну покривеност руководити програмским елаборатима, али и претходним понашањем емитера.

„За мене су за доношење одлуке пресудни програм телевизије и претходно понашање емитера. Сада већ говоримо о телевизијама које знамо и које су присутне, тако да се може видети какав је њихов програм“, рекла је Аранђеловић.

Елаборат, утисак који су кандидати оставили у разговору, као и поштовање новинарских стандарда када су у прошлости пружали медијске услуге елементи су које и Поповић наводи као најважније за доношење одлуке. Поповић истиче да је неопходно видети колико медијска кућа делује у складу са законском регулативом и саморегулацијом, што, како каже, за прве четири дозволе за националну покривеност није био случај.

"Увек очекујем да се Закон примењује и да се одлуке доносе у складу са законима, поштујући одредбе које указују на то на који начин се одлучује о тако битном националном ресурсу као што је „пета фреквенција“ која је на дневном реду", рекла је Поповић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси