Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Прва самостална изложба фотографија Југослава Влаховића од 5. јула до 30. септембра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 07. 2022.

Аутор: А.М Извор: УНС

Прва самостална изложба фотографија Југослава Влаховића од 5. јула до 30. септембра

Члан Удружења новинара Србије (УНС) и илустратор и карикатуриста у недељнику „НИН“ Југослав Влаховић рекао је УНС – у да ће сутра у 12 часова у Народној библиотеци Србије у Београду бити отворена његова прва самостална изложба фотографија „Bibliotheca mortalis“.

На изложби ће бити представљена колекција од 170 фотографија које је снимао oд 2013. до 2021. године на гробљима Србије и Европе.

Како је Влаховић рекао за УНС то су фотографије књига на гробницама у Београду, Крагујевцу, Белој Цркви, али и фотографије са највећег гробља у Паризу „Пер Лашез“, централног гробља у Бечу, Франкфурту и Мајнцу.

Он је додао да у ова места није путовао из разлога фотографисања књига на гробљима, већ је гробове обилазио ако му за то остане времена.

Идеја о „библиотеци“, каже он, јавила се док је пролазио поред гроба са великом отвореном књигом у близини породичне гробнице на Новом гробљу у Београду, као и када је на сахрани његовог брата од тетке на новомбежанијском гробљу уочио црну књигу, на гробници поред места где је сахрањен његов брат.

Влаховић је истакао да су фотографије биране по естетском доживљају у домену уметничке фотографије, али је укључио и оне које су документарног карактера и показују место и време њиховог настанка.

„Овај фото – албум је пример да шетња гробљем не мора бити непријатна. Потребна је само концентрација да би се запазила права књига“, рекао је Влаховић УНС-у.

Изложбу ће отворити академик Матија Бећковић. Поставка фотографија биће изложена до 30. септембра.

Југослав Влаховић је члан УНС –а од 1975. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси