Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинарима и студентима новинарства Миљана Нешковић говорила о подкастима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 06. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Новинарима и студентима новинарства Миљана Нешковић говорила о подкастима

Новинари и студенти новинарства из многих крајева Србије данас су у просторијама Удружења новинара Србије (УНС) имали прилике да од ауторке подкаста „Снага ума“, који се емитује на порталу Нова С, Миљане Нешковић чују нешто ново о процесу стварања и значају подкаста, као и да усаврше своје практичне вештине у креирању овог типа садржаја.

 

Миљана Нешковић је присутнима објаснила шта су соло подкаст, подкаст разговор и интервју подкаст, осврнувши се на њихово оптимално временско трајање и начин одабира тема. Уз интеракцију са присутним новинарима и студентима новинарства, ауторка подкаста „Снага ума“, говорила је о правилном одабиру саговорника, разлици између класичног и интервју подкаста , као и јединствености и непосредности у приступу која је потребна за овај тип садржаја.

"Одушевљена сам што видим из колико крајева Србије су дошли млади новинари и старије колеге професионалци да разговарамо о подкастима, којих ће све више бити у будућности“, рекла је Миљана Нешковић за УНС.

 

Новинари и студенти новинарства су током семинара осмислили концепте и теме својих будућих подкаста. Присутни су показали интересовање за образовно-новинарске, психолошке, културно-уметничке, као и подкасте о запослењу, каријерним подухватима, екологији и успешним људима.

“Волела да неке од подкаста новинара који су данас присуствовали семинару видим у етру и заиста се надам да ће након овог семинара настати бар два јако добра подкаста“, истакла је Нешковић.

На семинару су новинари покушавали да пронађу приступ који би одговарао њиховом сензибилитету и разговарали о подкастима које прате.

Новинарка телевизије „Белами“ и учесница семинара рекла је да ће знања стечена данас ускоро и практично применити.

„Телевизијским и радијским новинарима попут нас подкаст представља сличан садржај оном са којим се сусрећрмо свакодневно, а опет доноси велику слободу у креативном смислу, коју традиционално новинарство некад спутава“, додала је Јанковић.

 

Данашњи предавач на семинару о подкастима Миљана Нешковић је своје прво новинарско искуство стекла на телевизији, док је, како каже, свој прави ауторски и новинарски сензибилитет пронашла у штампаним медијима. Међутим, истиче да јој креирање подкаста пружа највише сатисфакције због слободе да се води радозналошћу, истражује и креира садржај који жели.

"Подкаст је у мој живот дошао у право време, након веће паузе од новинарске професије. Срећна сам што сам дозволила покојном колеги Веселину Симоновићу да ме позивом да креирам подкаст врати у новинарство, и то радећи нешто што даје топлију и слободнију комуникацију са публиком, уз придржавање професионалних стандарда", рекла је Нешковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси