Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  У Лесковцу сахрањена Верица Баторевић Божовић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 01. 2022.

Аутор: Д. Коцић/УНС Извор: УНС

У Лесковцу сахрањена Верица Баторевић Божовић

Дугогодишња уредница недељника „Наша реч“ и председница Удружења писаца Лесковца Верица Баторевић Божoвић преминула је 30. децембра у Лесковцу, а сахрањена је дан касније на Шпитањском гробљу.

Позната Лесковачка новинарка рођена је 18. марта 1947. године. Порекло води из старе лесковачке породице Мањини. Завршила је Правни факултет у Београду, али се професионално определила за новинарство, публицистику и писање. Још 1961. године на југословенском конкурсу „Малих новина“ из Сарајева за причу, песму и композицију, осваја прву награду. Новинарством почиње да се бави 1969. године. Стално запослење у новинарству добија 1971. године. 

Верица Баторевић Божовић била је прва жена директор и главни и одговорни уредник недељника „Наша реч“, главни уредник листа за књижевност, уметност и културу „Помак“ и прва жена главни и одговорни уредник часописа „Наше стварање“. Прва је председница Удружења писаца Лесковца.

Била је професор новинарства у Лесковачкој гимназији и редактор часописа лесковачких гимназијалаца „Ми“. Уз посао у „Нашој речи“, где је написала на хиљаде текстова из свих области друштвеног живота, од политике до културе, била је дописник „Експрес политике“, „Комуниста“, Телевизије Београд, „Света“, стални сарадник Радио Лесковца, а објављивала је у „Помаку“, „Нашем стварању“, часопису „Ми“, лесковачком листу „Ђачке новине“, „Вршачком зборнику“, Зборнику радова лесковачких писаца (1998).

Почетком осамдесетих година XX века установила је са Томиславом Н. Цветковићем књижевни конкурс југословенског ранга на српском говорном подручју за причу и песму, који је опстао 25 година. Књигу записа о људима „Живот пише приче“ објавила је 2001. године поводом 30. годишњице рада у новинарству (Удружење писаца општине Лесковац). Књига се налази у библиотеци Српске академије наука и уметности и Српске патријаршије. Другу књигу „Путописи“ издала је 2004. године.
Године 2009. Верица Баторевић Божовић објавила је збирку песама „Трагови опстајања у времену“ (Филекс, Лесковац).

Била је члан Удружења новинара Србије, Удружења писаца општине Лесковац, Савеза књижевника у отаџбини и расејању.

 Новинарску награду „Алекса Маркишић“ добила је 1986. године, а 2007. године први је новинар који од Јабланичког управног округа добија Награду за животно дело у новинарству. Добитница је Октобарске награде Лесковца, Златне значке ССРН Србије и Плакете Јабланичког управног округа за допринос развоју културе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси