Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС у Свилајнцу са новинарима Ресавског поштоноше обележио 150 година од првог броја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 12. 2021.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

УНС у Свилајнцу са новинарима Ресавског поштоноше обележио 150 година од првог броја

"Први локални лист у Србији 'Ресавски поштоноша'" насловни је текст бесплатног примерка новина чији су уредник и новинари данас у Свилајнцу обележили 150 година од оснивања.

Од 2015. године излазе као онлајн издање, а датум покретања је септембар 1871. године. "Ресавског поштоношу" покренуо је свештеник Јован Шарић који је дошао на службу у Свилајнац. Објавио је 11 бројева после којих је уследила пауза до 1991. године. Затим је лист поново почео да излази. Објављено је пет бројева после којих поново следи прекид до доласка Радета Ђорђевића у Свилајнац, садашњег уредника, који обнавља традицију, штампа новине, а затим, 2015. године, прелази на онлајн издање.

Свечаност је окупила новинаре и медијске раднике из Свилајнца, Београда, Крагујевца, Лапова, универзитетске професоре, интелектуалце.

Уредник Ресавског поштоноше Раде Ђорђевић захвалио се ресторану Двор и Центру за истраживања Ресава, после чега је фрулаш Мирослав Милић одсвирао "Маро Ресавкињо" и "Ој војводо Синђелићу".

Професор др. Зоран Војић говорио је о историјату Ресавског поштоноше.

"Јован Шарић је осетио потребу мале средине и покренуо новине. Свилајнац је имао једну од прве три болнице у Србији. Имао је Стевана Синђелића", рекао је Војић који је за овај медиј рекао да је пример лепог новинарства.

Уредник Ђорђевић рекао је да објављују текстове са свих страна.

"Читају нас од Аустралије до Америке. Имамо подршку читалаца и захваљујући томе опстајемо", рекао је Ђорђевић.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић подсетио је присутне на 2008. годину када је локална власт избацила из уредно закупљених просторија редакције "Ресавског поштоноше" и телевизије Ресава. Тада су и прекинули програм ове телевизије.

"УНС је недавно обележио 140 година. Десет година пре почео је да излази Поштоноша. И тих десет година мање довољно је да наше Удружење буде друго најстарије новинарско удружење у свету", рекао је Брајовић.

Обележавању јубилеја присуствовали су и члан Управе УНС-а Драган Тодоровић и новинар Радослав Лазић, дугогодишњи члан УНС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси