Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Осми пут срушена плоча на месту отмице новинара Ђура Славуја и Ранка Перенића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 12. 2021.

Аутор: Д.Б. Извор: УНС

Осми пут срушена плоча на месту отмице новинара Ђура Славуја и Ранка Перенића

Како Удружење новинара Србије (УНС) сазнаје код Велике Хоче, на месту где су отетити новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић, поново је срушена плоча коју је поставио УНС са својим огранком на Косову.

То је осми пут у последњих девет година да се насилно уклања плоча на којој пише: “Овде су 21. 8. 1998. године отете наше колеге новинари, Ђуро Славуј и Ранко Перенић - тражимо их”. УНС и ДНКиМ су плочу поставили 2012. године на годишњицу отмице новинарске екипе.

Председник УНС-а Живојин Ракочевић и председник ДНКиМ Будимир Ничић биће ускоро на месту на којем се плоча налазила и одакле УНС сваке године тражи да се расветле убиства и отмице новинара и медијских радника на Косову.

Новинарска екипа Радио Приштине је 21. августа 1998. године кренула ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да уради прилог о повратку отетих монаха. Према подацима добијеним од њихових породица, последњи пут виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима. Грешком су кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом ОВК. За вишеструко рушење плоче отетим новинарима полиција је само једанпут пронашла починиоца. Шабан Бериша (47) условно је кажњен на три месеца затвора и 200 евра новчане казне за рушење плоче.

Упркос податку да је Бериша у истрази признао да је плочу ишчупао користећи грађевинску машину и да је био мотивисан етничким разлозима, у пресуди је та околност изостављена. УНС, као оштећена страна, није никада позван од стране суда у Ђаковици, нити му је омогућен увид у спис предмета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси