Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо др Милорад Ђоковић, новинар, публициста, научник и дугогодишњи члан УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 10. 2021.

Аутор: Сања Ђоковић Станковић Извор: УНС

Преминуо др Милорад Ђоковић, новинар, публициста, научник и дугогодишњи члан УНС-а

Новинар, публициста и научник др Милорад Ђоковић (1953 – 2021) преминуо је у Лазаревцу после краће болести. Био је члан Удружења новинара Србије (УНС) и Међународне федерације новинара

Ђоковић је сарађивао са више од 40 гласила, где је објавио око 8.000 текстова, међу којима су „Политика“, „Политика-Експрес“, ТАНЈУГ, „Борба“, „Дневни телеграф“, „Вечерње новости“, „Ревија 92“, „Новости 8“, „Свет“, „ДЕМ“, „Блиц“, „Сведок“, „Глас јавности“, „Данас“, „Статус“, „Недељник“, „Експрес“. У Рударском басену „Колубара“ радио је као новинар од 1976. до 2014. године, а био је и руководилац Одељења за информисање и главни и одговорни уредник листа „Колубара“ у три мандата.

Добитник је бројних награда: Награде и повеље „27. јуни“ Већа савеза синдиката Србије са серију репортажа у дневним листовима, „Борбине“ награде „Аугуст Цесарес“ за репортажу „Судбина референта за шифре“, годишње награде Танјуга за најбољег дописника у Србији, дипломе „Златна Ника“ на ИНТЕРФЕР-у, награде УНС-а „Светозар Марковић“ и прве награде УНС-а „Пера Тодоровић“ за најбољи фељтон.

Поред новинарства, бавио се науком. Био је један од најбољих познавалаца политичке теорије руског анархизма на овим просторима на чему је докторирао на Факултету политичких наука у Београду.

Написао је више књига - „Косметски досије“, „Српски рулет – анатомија политичких обрачуна у Србији“, „Костур са Вида – острва смрти“, „Новинске приче“, „Српска голгота 1914-1916“, „Руски анархизам - идеал који измиче“, „Анархизам – од Бакуњинове идеје до пада совјетске државе“, „Трагика Петра Кочића“, „Смрт девет авијатичара“.

Предавао је на основним студијама Пословног факултета Универзитета „Сингидунум“ социологију и методологију друштвених наука и био ментор на мастер студијама. Сарађивао је са Институтом за стратешке студије Факултета за дипломатију и безбедност.

Kомеморација Милораду Ђоковићу биће одржана у среду, 27. октобра у 11.30 сати у свечаној сали билблиотеке "Димитрије Туцовић".  Сахрана је такође у среду у 14 часова на гробљу у Лазаревцу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси