Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Емир Кустурица добитник Златне Нике 26. ИНТЕРФЕР-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 10. 2021.

Аутор: С.Д. Извор: УНС

Емир Кустурица добитник Златне Нике 26. ИНТЕРФЕР-а

Добитник гранд-прија овогодишњег Интернационалног фестивала репортаже и медија ИНТЕРФЕР и највишег признања, статуе Златне НИКЕ, за 2021. годину је редитељ Емир Кустурица, за репортажу „Секс, спорт и вјера у вјечну садашњост“, у продукцији редакције Спутњик

У образложењу жирија, које је саопштила директорка фестивала Тамара Попов Радоњић, наведено је:

“Награђена репортажа је фасцинантно ауторско дело које приказује сву лепоту овог новинарског жанра. Она приказује живот и свет који живимо у разним бојама ироније, сарказма, кад је потребно и цинизма. Видео запис, који показује колико су блиске категорије врхунска уметност и новинарство, врхунски филм и репортажа.”

У категорији телевизијске репортаже прву награду и стату Златна Ника освојила је Вања Мијалков, новинарка ТВ Пирот за репортажу “Мумуљ - рађање уметности”. Друга награда припала је Милани Мајар из РТРС за репотажу “Реци ми осмијехом”, а трећа новинарки Прва ТВ Тијани Николић за дело „Бескућник“.

Златну Ника за најбољу селекцију репортажа додељена је Редакцији Спутњик.

У категорији радијске репортаже прва и трећа награда припале су новинарима Радио Београда 2. Прву је освојио Рајко Милошевић  за репортажу “Лаза Шећер”, а трећу Аријана Хандан за дело “И помислим да жив изађем оданде”. Друга награда уручена је Александри Бучко, РТВ Нови Сад за репортажу “Протестни хор”.

Бранко М. Жујовић, новинар портала Суботичке.рс освојио је прву награду у категорији Новинска репортажа за текст 2 “Дуго путовање у Ковид”. Друга награда припала је Ради Комазец, из приштинског Јединства за репортажу “Отети град”, а трећа Татјана Ђорђевић Симић, ББЦ Неwс, за текст “Чудесан живот”.

У категорији фото репортаже прву награду освојио је Константин Новаковић  за серију фотографија “Пир Шалијар”, другу Ненад Михајловић, портал Нова.рс, за дела “Цветање Тисе”, а трећу Лука Зековић, фоторепортер Вијести, из Црне Горе за фотографије “Јутро на Цетињу”.

Новинарка Прве ТВ Ана Рајковић добитница је прве награде у категорији “Друштвено одговорна репортажа” за извештај о лекарима на првој линији борбе против ковида 19 “Ожиљци”. Друга награда припала је Алиси Оћуз, Курир ТВ, за репортажу “Хуманитарац Хидо Муратовић”, а трећа Милици Алавањи, Војвођанска зелена иницијатива, за дело “Три дана до слободе”.

Златна Ника за животно дело и допринос репортажи додељена је песнику и новинару Пери Зупцу.

Додела награда 26. Интернационални фестивал репортаже и медија – ИНТЕРФЕР Златна НИКА одржана је у Прес центру УНС-а. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси