Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Напади на новинаре: Један случај решен, 14 пријава одбачено
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 07. 2021.

Аутор: УНС

Напади на новинаре: Један случај решен, 14 пријава одбачено

Од почетка године до 30. јуна, евидентирано је 46 случајева угрожавања безбедности новинара, показују подаци Републичког јавног тужилаштва. Од тог броја, истакао је на последњем састанку Радне групе за безбедност и заштиту новинара, заменик републичког јавног тужиоца Бранко Стаменковић, решено је 32,16 одсто.

Овај проценат обухвата једну правоснажну пресуду и 14 одбачених случајева, јер је установљено да нема елемената кривичног дела, указује Слободан Радичевић, представник Удружења новинара Србије (УНС) у тој радној групи и председник Извршног одбора УНС-а.

-  Реч је о ситуацији о којој често расправљамо на радној групи, а то је да велики број догађаја, који ми новинари сматрамо нападом или угрожавањем безбедности колега, остају испод радара закона. Дакле, закон их не препознаје као кривично дело. Све време и колеге и ја подвлачимо да се мора допунити Кривични законик тако да обухвати и ситуације које представљају реалну опасност по безбедност новинара, а сада нису законом прописане - истиче Радичевић.

Председник Извршног одбора УНС-а указује да на изменама Кривичног законика, који би требало да обухвати све оно што у важећем правном акту недостаје, а односи се на безбедност новинара, ради „врхунски тим правних стручњака“. Предлог законских измена, додаје, "налази се у фази анализе":

- Инсистира се да измене Кривичног законика, када је реч о безбедности новинара, треба да буду урађене по убрзаном поступку, како би у што краћем року отишле на јавну расправу. Када би те измене, у форми коначног законског предлога, могле да се нађу у парламенту тешко је рећи, али сматрам да је могуће очекивати до краја године.

Радичевић оцењује да код представника државе сада постоји више слуха за аргументацију новинара, али да је реч о дугорочном процесу за који је важан и повратак за сто Радне групе удружења која су је напустила.

- Важан је и податак представника АНЕМ-а Верана Матића да је путем новоустановљеног СОС телефона регистровано око 100 позива новинара и медијских радника. Од тог броја 80 пријава је упућено из локалних медија. У свим позивима било је елемената угрожавања безбедности новинара. Такође, приметан је и пад броја пријава у последњих месец дана. Да ли је ту реч о ефикасном учинку државних органа, случајности или нечем трећем, прерано за закључивање – указује Радичевић. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси