Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Председник и чланови Управе у ТВ Крушевац поводом 30 година од оснивања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 07. 2021.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Председник и чланови Управе у ТВ Крушевац поводом 30 година од оснивања

Председник Удружења Новинара Србије Живојин Ракочевић са члановима Управе Вером Корпонаић (РТВ), Петром Живковићем, Анђелком Ћуп (Euronews Србија) и генералним секретаром Нином Брајовићем посетио је Радио телевизију Крушевац (РТК) где је уручио повељу директору Ђорђу Ковачевићу поводом 30 година од оснивања ТВ Крушевац, прве локалне телевизије у Србији ван Београда.

Међу домаћинима је био и колега Слободан Радичевић, главни и одговорни уредник РТВ Крушевац и председник Извршног одбора УНС-а.

Ковачевић је говорио о пословању РТК и изнео податак да овај медиј (радио, телевизија и портал) има 35 запослених и неколико хонорарних сарадника. Рекао је да је у октобру прошле године Радио Крушевац прославио 50 година постојања.


Навео је да је прошла година због епидемије коронавируса била тешка, али да је РТК позитивно пословао.

„Прошле године су 63 одсто свих трошкова била давања за плате. Некада је то било 80 одсто, када смо били већа фирма. Успели смо нешто да инвестирамо. Купили смо пословну зграду. Део смо платили, а део финансирамо из кредита који редовно оплаћујемо“, рекао је Ковачевић.

Он је навео да је РТК дуго у закупу простора и да се нада скором пресељењу у нове просторије.

„Прошле године смо мењали опрему у режији. Ако се погледају 2015, 2016, 2017. година инвестирали смо око 10 милиона динара“, рекао је Ковачевић.

РТВ Крушевац преноси заседања локалне скупштине на основу уговора са локалном самоуправом.

„У структури наших прихода су и уговори са локалним јавним предузећима. Најмање прихода је од локалне привреде која би требало да буде најзаступљенија. Каква је ситуација у другим локалним медијима, ми се добро држимо“, рекао је Ковачевић који је додао да је план да се одржи постојећи број запослених, као и да би им значило да се попуне позиције са информатички писменим младим људима.

Да је телевизија медиј број један у систему РТК рекао је Слободан Радичевић, главни и одговорни уредник, уз додатак да се њихов портал по посети озбиљно примиче гледаности телевизије. Утицај локалних медија, навео је он, мањи је и другачији него што је то било пре 15, 20 година.

„РТК је централна медијска кућа у овом делу Србије. Немамо ниједну изречену меру РЕМ-а“, рекао је Радичевић.

Објаснио је гостима да је РТК на дан прославе 28. јуна када је Влада заседала у Крушевцу, а овај град посетили председник Србије Александар Вучић и патријарх Порфирије, имао 40 излазака на терен, три система за пренос уживо, а живи програм трајао је од 8 до 20 сати.

Он је навео да је пројектно суфинансирање у проблему и да се претворило у појединим местима у своју супротност.

„Ми стварно радимо пројекте. Заиста се тиме бавимо као тематском целином“, рекао је Радичевић који сматра да локалним медијима треба подршка удружења поготово сада када се ради на измени медијских закона.

Говорећи о могућностима развоја Радичевић је поменуо да би одређени број локалних телевизија требало да се умрежи и заједнички производе део програма.

Председник УНС-а Живојин Ракочевић подржао је идеју о умрежавању програма локалних телевизија.

„Ту врсту програма ће људи гледати ако садржи проблем. Ако износи проблеме и решава проблеме људи из локалних средина. Локални медиј подразумева локални проблем“, рекао је Ракочевић који се подсетио двадесетогодишњег искуства „увезивања острва“, како је назвао информативно повезивање енклава на Косову и Метохији.

„Шта је мотив човека из Крушевца да гледа Пирот? Зато улога мреже мора да буде инвентивна, да се пронађе заједничко, проблемско, истовремено за човека у Пироту и, рецимо, Крушевцу“.

 




Коментари (1)

Остави коментар
пет

16.07.

2021.

Rade Tanasković [нерегистровани] у 18:38

izvori informisanja i finasiranja

Po sadržaju programa i izvorima finansiranja, liči da je u pitanju lokalni režimski medij. Sem režimskih izvora ne vidim navođenje suštine profesionalnog novinarstva - da se omogući i drugim da iznose svoje stavove.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси