Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Помоћ новинарима у прикупљању информација од органа власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 06. 2012.

Извор: УНС

Помоћ новинарима у прикупљању информација од органа власти

Организација Транспарентост - Србија ће у оквиру регионалног пројекта Legal Leaks новинарима пружати бесплатну помоћ у прикупљању информација од органа власти коришћењем права из Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Новинари који трагају за информацијама добиће савете и помоћ приликом формулисања и подношења Захтева за приступ информацијама од јавног значаја.

Уколико власти одбију захтев с оправдањем које није утемељено у закону новинарима ће бити пружена помоћ при писању жалбе Поверенику за информације или тужбе за покретање управног спора (ако информацију ускрати неки од шест органа власти из члана 22.ст.2).

Такође, Транспарентност - Србија ће помагати и у случају других видова ометања права на приступ као што су покушај да се новинару наплате трошкови, дискриминација новинара или јавних гласила, нуђење увида уместо давања копија и слично.

Пројекат ће трајати до 30. септембра 2012. године, а Транспарентност - Србија га спроводи у сарадњи са међународном организацијом за заштиту људских права Access Info Europe.

Заинтересовани се за помоћ могу обратити путем мејла satovaliste@transparentnost.org.rs , факсом на број 011 3038196 или писати на адресу: Булевар деспота Стефана 36/I, 11000 Београд. У току радног дана могу звати на број 011 3033827. За хитне ситуације можете се обратити програмском директору Транспарентности - Србија Немањи Ненадићу на број 063 8898442.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси