Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Саопштење редакције Економиста: Ђелић нам дугује шест зарада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 06. 2012.

Извор: УНС

Саопштење редакције Економиста: Ђелић нам дугује шест зарада

Новинари/запослени Економист магазина захтевају исплату шест заосталих плата

Обавештавамо јавност да је због гомилања дугова према редакцији и хонорарним сарадницима Економист магазин престао редовно да излази јер се радницима дугују зараде за претходних шест месеци, а предузећу прети стечај.

Редакција Економист магазина ступила је у штрајк због шестомесечног кашњења у исплати зарада, неуплаћених пореза и доприноса и немарног односа власника фирме Ekonomist Media Group (ЕМГ) према запосленима. Редакција захтева поштовање одредбе Уговора о раду и Одлуке по којима је Послодавац обавезан да зараде исплаћује на прописан начин, то јест на сваких 15 дана, и да нам буду исплаћене све заостале зараде.

 

Иако је власник ЕМГ званично Media International Group са седиштем у САД, стварни власник ЕМГ је бивши потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић, који је од момента куповине тадашњег Економист магазина пренео управљачка права на Драгану Јовановић. Међутим, на готово свим кључним састанцима у вези с радом и будућношћу фирме појављивао се Божидар Ђелић, о чему запослени могу да пруже ваљане доказе заинтересованој јавности.

Запослени су се одлучили на овако радикалан потез јер је последња зарада исплаћена 8. маја 2012. и то за прву половину новембра 2011. Поред тога, доприноси и порези се од друге половине априла 2011, према тврдњама генералне директорке Мирјане Козме-Бељинац, уплаћују на минималне зараде, што је противно Закону о раду и уговорима које запослени имају с Послодавцем. Кашњење плата и нередовно уплаћивање доприноса и пореза посебно угрожавају пет запослених породиља и трудница, које због тога не могу да остваре право на надокнаду на породиљском боловању, иако се Ђелић у предизборној кампањи залагао, како је сам више пута изјављивао, за права трудница и породиља. При том их он први у својој фирми не поштује.

С обзиром на то да просечна плата новинара износи мање од 40.000 динара и да су у претходним смањивањима трошкова под претњом отказом апсолутно укинути сви, иначе мали, хонорари за едиције и часописе који излазе у оквиру ЕМГ-а, непредвидиво примање ионако мале половине плате ставило је новинаре у тешку егзистенцијалну ситуацију.

Редакција Економист магазина је у циљу заштите интереса новинара и њихових породица и достојанства новинарске професије одлучила да прогласи штрајк до испуњења захтева. Напомињемо да смо 24. априла писмено обавестили власника да ћемо, ако запосленима не буду уплаћене све заостале зараде с припадајућим порезима и доприносима, објавити саопштење за јавност са информацијама о стању у Ekonom:east Media Group.

Парадоксално је да Божидар Ђелић, који свакодневно пропагира европске вредности и власник је листа који се залаже за тржишну економију, крши чак и писмене анексе уговора о раду. Према анексу Уговора о раду, члан 4, став 5. и Одлуци коју су потписали тадашњи директор Економ:еаст Медиа Гроуп Даринка Ивковић-Стојковић и заступник капитала ЕМГ-а Драгана Јовановић 25. марта 2011, послодавац се обавезао да ће уплаћивати месечну зараду за рад запосленог најкасније 45 дана од завршетка месеца у ком је посао рађен. Такође, послодавац се обавезао да ће зараде бити исплаћиване сваких 15 дана почев од 25. марта 2011, и то 10. и 25. у месецу. Међутим, то се није догодило.

Редакција Економ:еаст дубоко жали због чињенице да ће овим штрајком јавност, верни читаоци и сарадници недељника и веб-сајта бити ускраћени за економске вести и поуздане анализе о економији и пословној заједници Србије, али стављање новинара у незавидан економски положај натерало нас је да применимо сва законом дозвољена средства за која се иначе и сами залажемо кроз своје текстове.

 

Запослени Економ:еаст Медиа Гроуп

Коментари (1)

Остави коментар
уто

05.06.

2012.

Ana, dopisnik Šabac [нерегистровани] у 16:36

a Ekonomist duguje meni :)

nekoliko tekstova iz 2010. godine, jos uvek mi nije plaćeno...aham.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси