Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Агтмаел у Нишу: Велика је разлика између документарне и ПР фотографије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 05. 2012.

Аутор: Јована Цветковић

Агтмаел у Нишу: Велика је разлика између документарне и ПР фотографије

„Србија има добре фотографе који озбиљно раде свој посао али су превише концентрисани на поједичане слике и лица, а не на ширу слику“ закључак је Петера ван Агтмаела, фотографа агенције Магнум из Њујорка са међународне фотографске конференције одржане јуче у Нишу.

На конференцији коју је организовао Центар за развој фотографије учестовали су еминентни фотографи из Србије и иностранства Петер ван Агтмаел (Magnum Photos) из Њурока, Британац Michael Bowering , француски “freelance” фотограф Pierre Moreli и Tsvetan Tomchev (Bulgarian Press Photo). На трибини је представљен пројекат праћења избора у Србији који су подржали УСАИД и IREX.




„Праћење избора је пројекат на коме радимо већ неколико месеци са групом Камарадес. Кроз документарне фотографије у медијима желимо да представимо све друштвене појаве које прате изборе, пратимо понашање политичара и покушавамо да што више демистификујемо изборни процес“ каже директор Центра за развој фотографије Звездан Манчић.

Учесници конференције изнели су своја искуства са праћењем избора у различитим земљама и сложили се да иако су избори јако досадни увек може да се деси нешто неочекивано, достојно добре документарне фотографије.

 

У другом делу конференције говорило се о документарној фотографији уопште, о променама које доносе модерне технологије и какве су могућности манипулације фотографијом.

Сви учесници су се сагласили да модерне технологије нису много промениле начин на који они раде осим што сада не морају да брину да ли ће остати без филма. Скупа и модерна опема не гарантује квалитет фотографије, а често је за добар снимак довољан и мобилни телефон.

Michael Bowering, freelance фотограф из Британије каже да никада не користи екран на апарату док ради као и да презире Фотошоп.

Констатовали су и да се црно-бела техинка често користи без разлога јер многи верују да ће тако фотографија добити на значају и бити налик уметничкој фотографији.


Петер ван Агтмаел каже да је свака фотографија снимљена у одређеном контексту и да свако мењаје контекста представље обмањивање јавности и додаје да се мора правити разлика између документарне и ПР фотографије која служи за манипулације.

Закључак конференције је да је у рукама фотографа који се баве документарнарном фотографијом велика одговорност и обавеза објективног приказивања догађаја јер су често главни сведоци значајних историјских тренутака.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси