Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Јелена Спасић добитница „Зоре“ за слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 05. 2012.

Јелена Спасић добитница „Зоре“ за слободу медија

Јелена Спасић, ноћна уредница у листу „Правда“, овогодишња је добитница награде Удружења новинара Србије “Зора” за слободу медија, која се додељује поводом 3.маја, Светског дана слободе медија.

По мишљењу Управе УНС-а тридесеттрогодишња Јелена Спасић најупечатљивији је симбол новинарске судбине у данашњој Србији. У свом раду придржавала се свих етичких и професионалних норми, због чега је два пута награђивана на конкурсима Европске комисије за најбоље медијске прилоге о процесу европских интеграција, али је постала мета државне освете чим је објавила прилог који органима власти није био по вољи.

Као дописница новосадског „Грађанског националног“, Јелена је својој редакцији прошле године послала ексклузивни извештај из Скупштине Србије под насловом “Државни органи потпуно неспремни за рат”, обелодањујући податке из документа који је посланицима поделило Министарство одбране. Био је то сигнал за почетак државне репресије против ње и њеног уредника Милорада Бојовића, чији је врхунац било подизање оптужнице због наводне штете по безбедност државе, без провођења истраге и уз захтев да суђење буде тајно и без присуства јавности. У одбрану Јелене Спасић и Милорада Бојовића дигле су се домаће и међународне организације новинара, а председник Међународне федерације новинара Џим Бумела оценио је “недопустивим” атак новосадског тужилаштва на слободу информисања и основна права новинара.

Повереник за информације од јавног значаја подсетио је да новинари нису дужни да одају извор информација које објављују, као и да нису одговорни за чување, а камоли одавање државних тајни.

УНС подсећа да је новосадско тужилаштво у међувремено одустало од хитног и тајног суђења Јелени Спасић, али и да државни органи још нису званично одустали од њеног прогона, иако се приликом објављивања спорног текста Јелена придржавала професионалних и етичких норми као и интересом грађана и права јавности да зна.

Награда „Зора“ за слободу медија биће уручена сутра у 12 сати, код Сремчеве чесме (Обреновићева улица), у Нишу где УНС са Синдикатом новинара Србије обележава Светски дан слободе медија и организује акцију „Пет минута громогласне тишине“.

Хронологија: Држава протов новинарке Јелене Спасић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси