Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Суд одбацио оптужбе Петра Стојановића против Нина Брајовића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 04. 2012.

Суд одбацио оптужбе Петра Стојановића против Нина Брајовића

Први основни суд у Београду у потпуности је ослободио од оптужбе за клевету генералног секретара УНС-а Нина Брајовића у два кривична поступка која је против њега покренуо новинар у пензији Петар Стојановић.

Стојановић је најпре, 20. јуна 2008. године поднео приватну кривичну тужбу за клевету против Брајовића који је у дневном листу “Политика“ 3. априла 2008. у тексту под насловом „Стојановића чињенице потапају“ поред осталог тврдио да му је, као председнику УНС-а, Стојановић за посредовање у обезбеђењу кредита Удружењу од Војвођанске банке „тражио провизију од три одсто ...односно 3900 евра“ на шта он није пристао.

Иако су у Стојановићевој кривичној тужби Брајовићеви наводи у „Политици“ окарактерисани као „неистините тврдње које могу нашкодити части и угледу приватног тужиоца“ суд је исказ окривљеног Брајовића у току поступка оценио „као јасан, искрен, доследан, уверљив, животан и логичан те у свему сагласан са исказима сведока... као и писаним доказима изведеним у току поступка.“

На ову пресуду судије Небојше Ковачевића Стојановић је уложио жалбу Апелационом суду у Београду.

И у другом кривичном поступку који је Петар Стојановић покренуо против Нина Брајовића 4. јуна 2010. године пред Првим основним судом у Београду, судија Катарина Станковић ослободила је од одговорности за клевету окривљеног Брајовића. На пресуду Стојановић има право жалбе Апелационом суду у Београду.

Стојановић је Брајовића теретио да га је оклеветао приликом саслушавања у својству сведока на главном претресу пред Првим основним судом у Београду, 17. марта 2010. у поступку у којем је Стојановић за клевету тужио потпредседника УНС-а Бранка Жујовића због тврдњи у текстовима које је Жујовић објавио у дневном листу „Политика“ у марту и априлу 2008. године.

Брајовић је тада између осталог изјавио да му је Стојановић за обезбеђење кредита УНС-у тражио провизију „од три одсто што он (Стојановић) сматра уобичајеним, и од тога један проценат тражи за себе, а два одсто за неку двојицу у банци.“

Суд је у потпуности прихватио одбрану окривљеног Брајовића из чега произилази да је он у својству сведока, у спору у којем је Стојановић за клевету тужио Жујовића, говорио истину.

Иначе, Први основни суд у Београду, 23. фебруара 2011. године, ослободио је одговорности потпредседника УНС-а Бранка Жујовића у кривичном спору који је против њега скоро три године водио новинар у пензији Петар Стојановић.

Стојановић је Жујовића оптужио за клевету, тврдећи да су наводи из његових написа објављених у „Политици” у марту и априлу 2008. године, као одговор на Стојановићеве оптужбе на рачун руководства УНС-а, нетачни и да вређају Стојановићев углед и достојанство.

Петар Стојановић је на суду настојао да докаже да од руководства УНС-а никада није тражио провизију за обезбеђивање кредита како су Брајовић и Жујовић писали у “Политици.” Он је на суђењу тврдио да руководство УНС-а против њега води кампању, као и да су Брајовићеви и Жујовићеви текстови и поступци у функцији подршке независности Косова.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси