Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Загорка Доловац: Опада број физичких напада на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 11. 2020.

Извор: Вечерње новости, УНС

Загорка Доловац: Опада број физичких напада на новинаре

Републички јавни тужилац Загорка Доловац изјавила је да број физичких напада на новинаре опада и најавила да ће до краја године бити донето обавезно упутство, којим ће реакција тужилаштава бити „још бржа и строжа“.

На питање шта се дешава са случајевима напада на колеге, с обзиром на то да је Удружење новинара Србије објавило да тај број расте, Доловац је за „Вечерње новости“ рекла да према њиховим евиденцијама „број физичких напада на новинаре и угрожавање њихове безбедности у стварности значајно опада“.

„Задовољна сам јер број непознатих учинилаца драстично пада, да би ове године до септембра, од 31 пријављеног случаја само у једном потенцијални учинилац за сада остао непознат. До краја године биће донето ново опште обавезно упутство, којим ће реакција тужилаштава бити још бржа и строжа“, истакла је она.  

Број напада на колеге у такозваном виртуелном свету, на друштвеним мрежама, навела је, се „задржава на нивоу између 30 и 50 случајева годишње, с тим да није забележено да су се ти ‘виртуелни напади’ претворили у ’реалне’“.

Подсетила је да је Републичко јавно тужилаштво 2016. године потписало споразум са седам репрезентативних удружења, асоцијација новинара и медијских радника, као и са МУП-ом како би се унапредила безбедност новинара.

„Ја сам донела обавезно упутство којим је тужилаштвима наложено хитно поступање у овим предметима. Формирали смо мрежу контакт тачака за брзу реакцију“, казала је Доловац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси