Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Први основни суд уручио документа из Цириха свима осим Инсајдер тиму
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 11. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Први основни суд уручио документа из Цириха свима осим Инсајдер тиму

Први основни суд у Београду уручио је документа у вези са тужбом коју је сувласник Јунајтед групе Драган Шолак поднео у Цириху пуномоћнику власника, главног и одговорног уредника Информера Драгана Ј. Вучићевића и запосленима по пуномоћју Пинка и Студија Б. Документа нису уручена фирми Инсајдер тим, издавачу листа Информер, наводе у Првом основном суду.

У одговору на питања УНС-а, портпаролка Првог основног суда у Београду, судија Бојана Станковић објашњава да Инсајдер тиму писмена циришког суда из 2019. године нису уручена јер се, иако је уредно три пута позван на рочиште због преузимања, није одазвао позивима тог суда.

 „Писмена која су уручена иста су за све адресате и по преводу писмена са немачког на српски утврђено је да се ради о одлуци од 18. јануара 2019. године у предмету Драган Шолак против Пинк интернешнел компани, Радиодифузног предузећа Студио Б, Инсајдер тима и Драгана Ј. Вучићевића, а тиче се повреде права личности“, стоји у одговору суда УНС-у.

У одговору се објашњава да се писмена надлежних органа из иностранства (позиви, поднесци, тужбе, пресуде, решења….) која треба да се уруче адресатима, а која су у Први основни суд стигла преко Министарства правде Србије, никада не уручују преко огласне табле суда већ искључиво адресатима или њиховим пуномоћницима на заказаном рочишту.

Први основни суд у Београду наводи да им је Министарство правде Србије доставило замолнице надлежног органа Швајцарске Конфедерације у 2019. години како би овај суд туженима уручио писмена циришког суда.

„У предметима су урађени одговори на замолнице и исти су прослеђени Министарству правде, као централном органу, како би исте проследили надлежном органу Швајцарске Конфедерације, Окружном суду у Цириху“, наводи тај суд.

УНС је, подсетимо, објавио да нам је Министарство правде одговорило да их је Окружни суд у Цириху контактирао, доставио замолнице за тужене медије које су затим прослеђене надлежном суду на уручење, што је у овом случају Први основни суд у Београду.

Драган Ј. Вучићевић је за УНС раније изјавио да није био обавештен о судском поступку у Цириху. „Не знам како је могуће да вам неко суди, а да вас не обавести да је суђење у току“, рекао је тада Драган Ј. Вучићевић. Жељко Митровић, власник телевизије Пинк, није одговорио УНС-у да ли је та медијска кућа учествовала у поступку, док је директорка Студија Б Ивана Вучићевић рекла да та медијска кућа није добијала позиве за рочишта, нити је присуствовала суђењу пред судом у Цириху.

У документима која је програмски директор телевизије Н1 Југослав Ћосић донео у емисију „Око“ на РТС-у наводи се да је сувласник Јунајтед групе Шолак тражио пред циришким судом одштету од укупно 40.000 швајцарских франака од Пинка, Студија Б, Информера и Драгана Ј. Вучићевића због „повреде права личности“.

Међу тим документима је и одлука циришког суда из јануара 2019. године, којом су тужени обавезани да суду доставе депозит од 15.000 франака за предвиђене трошкове суда и адвоката.

„Тужбе по основу права личности важе као спорови који нису имовинско-правне природе, осим ако тужба очито тежи постизању економских циљева (Одлука Швајцарског федералног суда, БГЕ, 5А_205/2008 Е. 2.3). То овде није случај, иако тужилац, мимо утврђивања и уклањања повреде права личности тражи да се тужени 1-4 ставе у обавезу да плате по 10.000 CHF (задовољење). Надаље треба узети у обзир да се овде ради о комплексним чињеницама, међународног карактера (телевизијске емисије, интернет-телевизија и веб страница у Србији са исказаним успехом на подручју Швајцарске)“, пише у одлуци тог суда. 

Коментари (4)

Остави коментар
пон

09.11.

2020.

Mila [нерегистровани] у 21:02

Eh, Predraže

Predraže, Predraže, milo ime..... pretpostavljam da ste bar Vi daleko iznad osrednjosti te da Vam je, posebno, pravna terminologija, jača strana. Bravo za Vas obrazovanog, a što se mog obrazovanja tiče, ne brinite, imam ga, za današnje vreme i uslove, taman da se razumemo.

Одговори
пон

09.11.

2020.

Milan Đokić [нерегистровани] у 19:23

Plaćajmo sve u dinarima

"Међу тим документима је и одлука циришког суда из јануара 2019. године, којом су тужени обавезани да суду доставе депозит од 15.000 франака за предвиђене трошкове суда и адвоката."

Ako je tačno da nije pozvana druga strana, ko ih je angažovao (tužilac) neka ih plati.

"иако тужилац, мимо утврђивања и уклањања повреде права личности тражи да се тужени 1-4 ставе у обавезу да плате по 10.000 CHF (задовољење)."

Ako ja živim i radim u Srbiji plaćam dinarima. Ako se to ne sviđa drugoj strani ne mogu mu pomoći.

Одговори
пон

09.11.

2020.

Predrag [нерегистровани] у 17:37

Re:

Obrazujte se Mila, obrazujte! Ne treba ostati mediokritet!

Одговори
пон

09.11.

2020.

Mila [нерегистровани] у 16:22

Prevod

Ko razume - shvatiće. Pa jel je ovo taj dostupni jezik čitaocima? Ma ljudi prevedite na srpski i kažite običnim narodnim pismom o čemu je ovde reč. Manite se administrativnog govora, pravne terminologije i muljanja. Niti jedan predavač novinarstva mislim da se ne može da složi sa ovim načinom pisanja. Nema opravdanja ( definitivno).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси