Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Како је Н1 јавио да је у Швајцарској донета пресуда против Информера, Пинка и Студија Б
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 10. 2020.

Извор: УНС

Како је Н1 јавио да је у Швајцарској донета пресуда против Информера, Пинка и Студија Б

Да је Окружни суд у Цириху донео пресуду против Информера, Пинка и Студија Б по тужби сувласника Јунајтед групе Драгана Шолака јавност у Србији сазнала је 28. септембра преко сајта телевизије Н1. Иста вест објављена је те вечери у централном дневнику ове телевизије. Као аутор наведен је Н1 Београд.

У вести Н1 наведено је да је „Окружни суд у Цириху донео пресуду којом је непобитно утврђено да је дошло до повреде права личности Драгана Шолака од стране тужених медија“.

Желећи да објави ову пресуду, Удружење новинара Србије обратило се и Н1 и Јунајтед групи.

Јунајтед група одговорила је да се за пресуду обратимо циришком суду, а уредник сајта Н1 тада је рекао да је вест објављена на основу саопштења Јунајтед групе и да они пресуду нису видели. Новинарка УНС-а му је указала да се у вести нигде не помиње саопштење Јунајтед групе, на шта је он рекао да је сигурно реч о грешци.

Тада Н1 на сајту додаје формулацију да је информацију о пресуди „саопштила Јунајтед група“. Уредник сајта је нашој новинарки проследио то саопштење. УНС иначе редовно добија саопштења Јунајтед групе али ово нисмо добили нити се Н1 и други медији који су пренели вест Н1 о пресуди позивају на то саопштење. Сајт Н1 је затим, супротно смерницама Савета за штампу, изменио вест а да није навео да је то урадио и објаснио шта је у оригиналној вести промењено.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси