Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Може ли истинито извештавање да угрози Србе на Косову и Метохији?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 10. 2020.

Аутор: Владимир Радомировић Извор: УНС

Одговор председника УНС-а колеги Димитријевићу из Гораждевца

Може ли истинито извештавање да угрози Србе на Косову и Метохији?

Колега Дарко Димитријевић из Гораждевца писао је Удружењу новинара Србије тврдећи да су „неки београдски листови“ пренели објаве некаквих „патриота на батерије“ на друштвеним медијима.

Димитријевић тврди да због „таквих текстова трпимо ми, не само медијски радници, него читав наш народ који живи на КиМ и свештенство СПЦ“ и затим тражи да УНС осуди писање „Вечерњих новости“ „које оваквим текстовима директно угрожавају наше животе и безбедност“. Уз писмо, послао је и линкове ка чланцима из „Вечерњих новости“ - једном о одласку неименованог свештеника на Кошаре и другом о томе како су „албански терористи“ на караулу на Кошарама поново окачили албанску заставу коју је тај свештеник претходно скинуо.

„Вечерње новости“, међутим, нису пренеле објаве са Фејсбука или неке друге друштвене мреже, већ су објавиле ауторски текст на основу материјала које је доставио свештеник чији су идентитет заштитиле. Претходно је новинарка „Вечерњих новости“ посетила караулу на Кошарама и објавила репортажу о томе, што је надахнуло свештеника и његове пријатеље да и сами покушају да дођу тамо како би на Михољске задушнице одржали помен погинулим војницима Војске Југославије. Свештеник је новинарки, по повратку, доставио фотографије и видео-снимак, што је она искористила за чланак. То би урадио сваки новинар. Да ли је Дарко Димитријевић уопште прочитао текст у „Вечерњим новостима“?

Са колегом Димитријевић могао бих да се сложим да је споран термин „албански терористи“ у накнадном тексту „Вечерњих новости“ о „освети“ због скидања заставе Републике Албаније са карауле. Не видим, међутим, како било који медиј – па нека је и београдски – може истинитим извештавањем да угрози Србе на Косову и Метохији.

„Вечерње новости“ су известиле, користећи аутентични материјал, о догађају који се десио и који је важан за читаоце и ширу јавност.

Димитријевић очекује да УНС осуди „Вечерње новости“. Да се постави у улогу идеолошко-политичког комесара. Да буде цензор. Да ли то треба да ради Удружење новинара Србије? Да осуђује новинаре и уреднике који су известили о нечему што се десило? Или да тражи од њих да ћуте и не обавештавају јавност како би се сачувао „виши циљ“?

УНС је био и остао на страни угрожених колега и Срба са Косова и Метохије, али не може да осуђује београдске медије који извештавају на основу чињеница само зато што би такви текстови могли да наљуте албанске екстремисте. 

Медији на албанском језику извештавају да је косовска полиција извршила увиђај на Кошарама после помена о којем су „Вечерње новости“ известиле. Зашто? Каква је то полиција која истражује верски обред? Ко је био угрожен поменом на Кошарама? Који су закон ти Срби на Кошарама прекршили?

Ту је одговор на захтев Дарка Димитријевића. Србе на Косову и Метохији не угрожава тачно информисање, већ овакав однос већинске заједнице.

А о томе се мора писати.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси