Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Публикације Савета Европе о заштити новинара и приватности у медијима на сајту УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 10. 2020.

Извор: УНС

Публикације Савета Европе о заштити новинара и приватности у медијима на сајту УНС-а

Савет Европе (СЕ) објавио је две публикације „Како заштити новинаре и остале медијске актере?“ и „Смернице за заштиту приватности у медијима“, али и низ препорука Платформе СЕ за заштиту новинарства и безбедност новинара које се односе на безбедност новинара.

Публикација „Како заштити новинаре и остале медијске актере?“ пружа одговоре, кроз судску праксу Европског суда за људска права, шта може и треба да се учини да се заштите новинари и медијски радници. У њој су и предлози како да се питање безбедности пресели из пуке теорије у употребљиве мере.

Савет Европе објавио је и тематске прегледе, преведене са Платформе СЕ за заштиту новинарства и безбедност новинара, који се односе на питања узнемиравања и застрашивање новинара, извештавање са протеста и демонстрација, заштиту новинарских извора, као и питање некажњивости за нападе на новинаре.

Публикација „Смернице за заштиту приватности у медијима“ садржи скуп европских и стандарда Европског суда за људска права који се односе на заштиту приватности јавних личности и приватних лица у медијима. Сиљ смерница је да помогну новинарима да практично примене наведене стандарде на појединачне етичке дилеме.

У прилогу објављујемо публикације и тематске прегледе Савета Европе. Публикације можете преузети и у рубрици „УНС документа“ на нашем сајту.

Тематски преглед - узнемиравање и застрашивање новинара  

Тематски преглед - извештавање са протеста и демонстрација 

Тематски преглед - заштита новинарских извора 

Тематски преглед - некажњивост 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси