Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Дејвид Бајндер - амерички новинар који је задужио српски народ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 09. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Дејвид Бајндер - амерички новинар који је задужио српски народ

Српско новинарство мораће да сачува успомену на Дејвида Бајндера, првог послератног дописника Њујорк тајмса из Београда, који је имао разумевања и за српску страну у ратовима на простору бивше Југославије, за разлику од огромне већине америчких новинара који су спремно учествовали у демонизацији Срба, речено је на скупу посвећеном великом америчком новинару.

Његови пријатељи и колеге сећају се Дејвида као новинара који задужио Србију више од многих који се данас представљају као пријатељи наше земље, јер је био уверен да је политика Америке према Србији неправедна. Његова приврженост Србима делом је била и реакција на пристрасно извештавање америчких и других западних медија, речено је на јучерашњем скупу у Прес центру УНС-а.

Због објективног извештавања о рату у бившој Југославији био је двоструко кажњен, рекле су његове колеге, што је био парадокс његове судбине. Осим у његовој редакцији Њујорк тајмсу, где је спречен да пише о рату у Југославији иако је био најбољи познавалац Источне Европе, и наши људи су умели да скептични према Американцу који је био „на страни Срба“.

Први је објавио ексклузивну информацију да је ЦИА уочи грађанских ратова деведесетих предвидела распад СФРЈ. Љиљана Смајловић, која је познавала Дејвида који је био колумниста „Политике“ у време када је била главна и одговорна уредница тог листа, рекла је да њему та информација није плански процурена.

„Није Стејт департмент желео да се за ту процену сазна, то није Дејвиду пало у крило. Он је из једне неопрезне опаске политичког оперативца на пријему у Амбасади САД у Београду за то сазнао, проверио, сазнао више детаља и објавио. Обелодањивао је оно што је он сматрао релевантним, није радио по жељи или налогу амбасадора. Није то радио да би помогао својој земљи“, рекла је председница суда части УНС-а, која је навела и да је сматрао да су велике силе биле одговорне за дешавања у нашој земљи.

Она сматра да Бајндер, који је преминуо прошле године, није био просрпски настројен већ да је међу пристрасним, антисрпским западним репортерима, одавао такав утисак. „Код њега сте налазили и аргументи који су упућивали шта је српска страна рата. Толико је то одскакало од тадашњег стандарда, да је деловао као пристрасан новинар у корист српског народа“, казала је Смајловићева.

Адвокат Зденко Томановић сматра да је Дејвид ипак имао више склоности према српском народу него према другима, јер је као добар познавалац дешавања у бившој Југославији писао да зло на Балкану нису донели Срби, иако постоји порекло тог зла. Увек је наглашавао противправни чин бомбардовања Србије 1999. године, рекао је адвокат.

Како је истакао Томановић, Дејвид је прихватио без двоумљења да буде сведок одбране Слободана Милошевића у Хашком трибуналу.

 „Велико задовољство је недостатак његове дилеме да прихвати да сведочи, с обзиром на амбијент у том времену. Питао сам га да ли је потребно да му се обезбеде заштитне мере, а он је рекао да га то не занима“, казао је Томановић, који је истакао да је овај амерички новинар и самом најавом у својим круговима да ће бити сведок одбране задужио Србију.

Адвокат је изнео и своје сећање на новинара који се подсмевао Бернару Кушнеру, првом шефу Мисије УН на Косову и Метохији од 1999. до 2001. године, када је рекао да воли све народе али мало више косовски, као и да је тада закључио да је био непристрасан новинар у мору пристрасних.

Лојалан пријатељ, који је више ценио обичног човека, него чланове елита, иако је потицао из аристократске, америчке породице. Завршио је Хардвард, а није био сноб. Увек је имао смисао за хумор, и у најцрњим временима. Иако се понашао на начин који одбија људе, имао је меко срце. Тако се колеге сећају овог новинара.

„Новинар старог формата, који није трпео оно што се дешавало 90-их година - да новинари морају да буду на правој страни у сваком сукобу, да морају да заузму став и да се тај став отворено препознаје у њиховим текстовима. Држао се етичког кодекса. То га је пуно коштало“, рекао је Обрад Кесић, политички аналитичар из Вашингтона.

Он је рекао да је Дејвидов став био да новинари не треба да показују своје политичко опредељење, што је искоришћено у Америци како би се означио као пристрасан јер није извештавао као амерички медији, попут Си-ен-ена, Вашингтон пост…. „Његов поглед је био антиратан. Желео је да покаже апсурд америчке склоности према рату“, рекао је Кесић.

Сећа се и да је амерички новинар био фрустриран због повлачења паралеле пада Берлинског зида и распада Југославије, као жеље за слободом и независношћу. „На Југославију је гледао као на земљу која можда није најбоља, али је јако добра што је покушала да нађе место у свету, да изгради систем који је био другачији од великих сила“, казао је Кесић.

Председник УНС-а Вадимир Радомировић, који га је упознао 2000. године када је Бајндер писао за недељник Репортер, закључио је да српском новинарству данас недостаје Дејвид, његова луцидност у анализи односа, посебно сада када се говори о бољим односима Србије и Америке.

„Био је аналитичан, опрезан у својим ставовима, није слепо подржавао ниједну страну у бившој Југославији. Инсистирао је на чињеницама и зато ћемо га сећати са симпатијама и љубављу“, речено је на јучерашњем скупу, на којем је предложено да се успомена на Дејвида Бајндера мора очувати кроз награду која ће понети његово име, стипендију или новинарски кутак.

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси