Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УО РТС-а тражиће тумачење о Бујошевићу од Скупштине и Министарства културе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 08. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

УО РТС-а тражиће тумачење о Бујошевићу од Скупштине и Министарства културе

Управни одбор Радио-телевизије Србије (УО РТС) тражиће од Скупштине Србије и Министарства културе и информисања тумачење да ли Драган Бујошевић два пута може бити именован за вршиоца дужности генералног директора РТС-а, изјавио је председник УО РТС-а Владимир Вулетић.

Председник УО РТС-а за УНС објашњава да ће Бујошевић бити вршилац дужности генералног директора јавног сервиса, док им тумачења надлежних не буду достављена, као да ће и Регулаторном телу за електронске медије бити упућено обавештење о овој ситуацији.

Иначе, у Статуту РТС-а и Правилнику о избору именованих лица, који доноси Управни одбор, није прецизирано да ли исти вршилац дужности генералног директора РТС-а може именован бити два пута.

Драган Бујошевић од 5. маја, када му је истекао петогодишњи мандата, обавља функцију вршиоца дужности генералног директора РТС-а.

Вулетић каже да је УО РТС-а јуче расписао нови конкурс за именовање генералног директора, зато што нико од предложених кандидата није добио двотрећинску већину. Даља процедура и рокови за избор генералног директора РТС биће иста, као и по претходном конкурсу.

„Од објављивања конкурса у ‘Службеном гласнику’ Републике Србије, за шта се чека термин, и једном дневном листу тече рок од 30 дана за пријаве кандидата“, наводи за УНС Вулетић.

На питање да ли је очекивао да генерални директор не буде изабран, Вулетић је УНС-у рекао да "ништа" није очекивао, али да је имао мишљење о кандидатима након што су Управном одбору предочили програм РТС-а за мандатни период. Своје мишљење, али и број гласова који су кандидати добили на јучерашњој седници УО, Вулетић није желео да каже.

Чланови УО РТС-а на седници нису изабрали генералног директора РТС-а, зато што кандидати – сниматељ, директор фотографије Васко Васовић и одговорни уредник ПГП-а Марко Милутиновић нису добили двотрећинску подршку. Они су били једини који су, испунивши формалне услове конкурса, ушли у ужи круг за генералног директора РТС-а.

Међу пет пријава које су пристигле на конкурс била је и Драгана Бујошевића, који је генерални директор РТС-а од 2015. године. Међутим, његова пријава на конкурс није потписана, па је УО РТС-а констатовао да она не испуњава услове конкурса.

 

Коментари (3)

Остави коментар
суб

29.08.

2020.

Milan Đokić [нерегистровани] у 21:31

Pitanje

Da li je moguće da za izbore generalnog direktora RTS-a treba dvotrećniska većina a za šefa države 50% plus još samo jedan glas od izašlih glasača? Da li je jači šef države (koliko god ga neko voleo ili mrzeo) ili general RTS-a? Može li neko da otkuca i postavi objašnjenje? Volero bih da znam. Pozdrav iz Užica.

Одговори
пон

24.08.

2020.

Вукица [нерегистровани] у 10:16

Re: Да ли је?

Увек је лакше критиковати оне који нешто раде, него (у)радити! Оставимо УО РТС-а да на миру ради свој посао, без додатних притисака, јер за то су људи бирани. (Није много њима до Бујошевића стало. Мислим да се просто плаше да на његово место не доведу неког још горег, па да се и Јавни сервис претвори у "Задругу" , или нешто слично. Јер, и од најгорег постоје гори...)

Одговори
чет

20.08.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 15:44

Bestidno

Ovo je bestidno što je RTS-u uradio Upravni odbor. Ni Sinod se ne rastaje dok ne izabere patrijarha, ni iz Vatikana se ne izlazi dok dim ne označi novog papu, samo se UO RTS-a ovako sramno poneo. Prvi put ima dva kandidata i to iz svoje kuće i ne izaberu nikog. Dva puta se odlaže sednica kao da nečiji mig čekaju.
Ako su nezadovoljni obojicom kandidata, zašto to nisu rekli,kao i razloge odbijanja, bilo bi časno.
Da li je cilj ponovni izbor Bujoševića, prvo v.d. pa za stalno.
Hrabro su otkačili Bujoševićevu prijavu na konkurs jer nije POTPISAO PRIJAVU (sraman razlog), a sada još sramnije kusaju to što su uradili i biraju ga u vd stanje. Ovakvo ponižavanje RTS-a i struke nije zabeleženo u istoriji.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси