Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Како је Фејсбук у Србији почео борбу против лажних вести
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 08. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Како је Фејсбук у Србији почео борбу против лажних вести

Док једни сматрају да су друштвене мреже једина слободна платформа која подржава слободу изражавања, други кажу да оне представљају оружје за прљаву борбу лажима са неистомишљеницима. Недавно је компанија Фејсбук у Србији објавила рат лажним вестима, уз помоћ АФП-а и Истиномера.

Да домови здравља евидентирају децу за вакцину против ковида-19, да су брис тестови за вирус корона ризични за крвно-мождану баријеру и фотографије које приказују масовна окупљања у Берлину против вируса, свеже су објаве на друштвеној мрежи Фејсбук за које су новинарке новинске агенције Франс прес (АФП) утврдиле да су нетачне

Са АФП-ом, Фејсбуков партнер у лову на лажне објаве у Србији на овој друштвеној мрежи је и портал Истиномер. Компанија Фејсбук ће практично смањити видљивост лажних вести у Србији и до 80 одсто, а онима који их учестало буду ширили биће укинуто и оглашавање на тој платформи.

Новинарка Катарина Субашић са колегиницом Марион Дотри у АФП-у из Београда разоткрива нетачне или делимично тачне информације на Фејсбуку, које се од јула објављују на сервису „АФП Чињенице“ на српском језику. Током јула су откриле 13 таквих објава на Фејсбуку. Провера чињеница или „фект-чекинг“ на овој платформи, осим Србије, покрива Босну и Херцеговину, Хрватску и Црну Гору.

„То за кориснике Фејсбука конкретно значи да ће моћи да виде ако је нека објављена вест лажна, а и мање ће таквих информација виђати јер Фејсбук видљивост такве објаве смањује и до 80 одсто, а странице које често објављују нетачне информације не могу да профитирају од реклама и мање су видљиве на Фејсбуку“, објашњава Субашићева.

Додаје да свима који су поделили такву објаву на Фејсбуку треба да буде јасно да ће та објава  бити видно обележена уз линк ка њиховој причи којом се доказује да њихова објава није тачна.  

„У партнерству са Фејсбуком, иако је наш рад потпуно независан и вођен  искључиво уредничким и етичким принципима светске новинске агенције АФП, чији смо део, приче и објаве за које докажемо да су нетачне или делимично тачне тако оцењујемо и на овој друштвеној мрежи“, каже за УНС Субашићева.

Проверу чињеница на Фејсбуку дугогодишње дописнице са Западног Балкана Субашићева и Дотри бирају саме са друштвених мрежа и у медијима, а надају се да ће им и читаоци временом слати информације које им се учине сумњивим и које би желели да ми проверимо. 

„Надамо се да ће највећи број корисника Фејсбука поздравити проверу чињеница на локалном језику и да ћемо тиме смањити ширење лажних вести у региону. Кориснике Фејсбука и наше читаоце позивамо да нам пријављују сумњиве објаве и захтевају њихову проверу чиме ће допринети заједничкој борби против лажних вести“, наводи из АФП-а Субашићева.

Циљ провера чињеница на Фејсбуку је да се „разобличе нетачне информације и да се читаоцима и корисницима друштвених мрежа скрене пажња на њих и пружи тачна и правовремена информација“. Из АФП-а кажу да их читаоци, осим преко сајта „АФП Чињенице“, могу контактирати и на друштвеним мрежама овог сервиса.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

21.09.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 20:31

PREKINITE VIŠE SA IZVEŠTAJUMA O CORONI

DA SE JEDNOM PREKINE VIŠE SA PODACIMA O CORONI NA TELEVIZIJI JER SU DOSADILI I BOGU I NARODU PRESTANITE DA PLAŠITE NARODA JER POSTOJE OSOBE KOJE SE STVARNO PLAŠE CORONE , ZA RAZLIKU OD NAS VEĆINE KOJI ZNAJU DA JE SVE TO TEŠKA PREVARA . NAROD ZNAJUĆI KAKVA JE VLAST KOJA VODI OVU DRŽAVU NE ŽELI VIŠE TAKVA PONIŽAVANJA I MALTRETIRANJA. OVIMA NA VLASTI NAROD NIŠTA NE VERUJE JER SU GA STO PUTA SLAGALA I PREVARILA.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси