Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Фирми супруге директора БИА скоро 40 хиљада евра за медијске пројекте ове године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 08. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Фирми супруге директора БИА скоро 40 хиљада евра за медијске пројекте ове године

Фирми ADD production у власништву Ирене Гашић, супруге директора БИА и функционера СНС-а Братислава Гашића, на овогодишњим конкурсима за суфинансирање пројеката у области јавног информисања додељено је најмање 4,6 милионa динара, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Фирми супруге једног од оснивача Српске напредне странке, према документима у које је УНС имао увид, више од 39.000 евра додељено је на два конкурса Министарства културе и информисања, али и на конкурсима седам локалних самоуправа.

И ове, као и претходних година, крушевачка фирма ADD production убедљиво највише новца инкасирала је у Крушевцу – 1,9 милиона динара. Међутим, скоро два милиона динара из буџета Крушевца овој фирми је додељено за садржаје на порталу који није регистрован, као и телевизији која је у власништву сина директора БИА Владана Гашића.

У Крушевцу је пројекту те фирме под називом „Корак ка новим изазовима - жене то могу“ додељено 1.700.000 динара, док је пројекат „Век фудбала у расинском округу“ добио 200.000 динара.

Наведени пројекти фирме ADD production добили су новац за садржаје који ће бити на истоименом порталу, али и крушевачкој Телевизији Плус, стоји у решењу о расподели новца пројектима у Крушевцу.

Ипак, претрагом на интернету није могуће наћи сајт ADD production, али и у Регистру медија портал са тим називом.

На овогодишњим конкурсима Министарства културе и информисања за телевизије и интернет медије фирма ADD production за два пројекта добила је укупно 1,2 милиона динара. Та фирма је и раније добијала милионе на медијским конкурсима Министарства културе, али и кроз појединачна давања.

Кроз појединачна давања, које подразумева доделу новца без јавног конкурса и без оцене комисије, а на основу одлуке руководиоца органа надлежног за послове јавног информисања, ADD production је 2018. и прошле године добио укупно 1,5 милиона динара.

Осим кроз појединачна давања, од Министарства културе и информисања иста фирма је 2018. и 2019. године добила још 1,5 милиона динара на конкурсима за суфинансирање медијских пројеката. Министарство културе је ADD production прошле године доделило 1,1 милион, а у 2018. години 400.000 динара.

Фирма ADD production је осим у Крушевцу и од Министарства културе, новац добила и у Врњачкој Бањи (250.000 динара), Александровцу (350.000), Трстенику (300.000), Рашкој (300.000), Ћићевцу (200.000) и Варварину (100.000). У решењима већине локалних самоуправа не пише преко ког медија ће пројекти фирме Ирене Гашић бити реализовани.

Подсетимо, Агенција за борбу против корупције је 2015. утврдила да је Братислав Гашић био у сукобу интереса када је као градоначелник града Крушевца 2013. и 2014. године закључио уговоре са фирмом ADD production чија је власница његова супруга, као и друштвом BNZ Higijenic чији је сувласник његов син.

То, међутим, није сметало фирмама у власништву породице директора БИА годинама да и даље добијају новац пореских обвезника, што показују и овогодишњи резултати на медијским конкурсима у Србији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси