Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Радна група за безбедност новинара осуђује нападе на новинаре и медијске екипе током протеста и позива да сви случајеви буду пријављени надлежнима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 07. 2020.

Извор: Радна група за безбедност новинара, УНС

Радна група за безбедност новинара осуђује нападе на новинаре и медијске екипе током протеста и позива да сви случајеви буду пријављени надлежнима

Стална радна група за безбедност новинара осуђује нападе на новинаре и медијске екипе на протестима у Београду, Новом Саду и Нишу и позива их да пријаве нападе, претње и ометање у извршавању радних задатака са којима су се суочили, ако то до сада нису учинили, како би полиција и тужилаштво могли да покрену истраге и поступке против одговорних.

На састанку Сталне радне групе за безбедност новинара који је одржан јуче, 17. јула, представници МУП-а навели су да је полиција у десет случајева прикупила податке од нападнутих и повређених новинара и медијских радника за време протеста. Идентификовани су нападачи на новинара телевизије Н1 Петра Гајића и екипу дописништва РТС-а у Новом Саду и кривичне пријаве против њих поднете надлежним тужилаштвима.

Републичко јавно тужилаштво обавестило је Сталну радну групу за безбедност новинара да у овом моменту има укупно седам догађаја који су пријављени за седам новинара у вези са нападима на протестима.

Представници новинарских и медијских удружења изнели су податке о евидентираним случајевима напада и ометања рада новинара који су се догодили од стране насилних демонстраната и полиције у периоду од 7. до 11. јула и навели да је од 28 забележених случајева само један број пријављен полицији и тужилаштву.

Представници Сталне радне групе сложили су се да је потребно да се новинари који извештавају са насилних протеста јасно идентификују и да поштују препоруке, попут Водича за извештавање са насилних протеста,  која ће осигурати њихову и безбедност других.

Новинарска удружења и надлежни органи наставиће да у оквиру Сталне радне групе за безбедност новинара размењују информације о нападима на новинаре и медијске екипе, напретку истрага и судских поступака, како би се обезбедила ефикаснија кривичноправна заштита новинара и системски осигурала боља безбедност новинара и медија у Србији.

Представнике у Сталној радној групи за безбедност новинара имају Републичко јавно тужилаштво, Министарство унутрашњих послова, Удружење новинара Србије, Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација независних електронских медија, Асоцијација медија и Асоцијација онлајн медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси