Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Регистрација ".СРБ" домена на Светог Саву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 01. 2012.

Регистрација ".СРБ" домена на Светог Саву

Управни одбор Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС) одлучио је да регистрација ћириличког ".СРБ" интернет домена почне 27. јануара 2012. године на дан Светог Саве.

Интернет домен ".СРБ" усвојен је као други национални домен Републике Србије и други ћирилични домен на свету који је могуће регистровати после руског ".РФ".

".СРБ" је тиме постао део породице интернационализованих домена (Internationalized Domain Name - IDN), односно домена чији називи нису написани енглеским алфабетом. Свој IDN на националном писму већ имају Русија и Кина, као и већина арапских и далекоисточних земаља.

Захваљујући одлици српске ћирилице да једном гласу одговара једно слово, адресе ".СРБ" домена ће се изговарати онако како су и написане због чега ће слоган кампање за популаризацију ћириичког домена бити "Линкуј као што говориш!".

Од 27. јануара до 27. јула 2012. године право прече регистрације ".СРБ" домена имаће само власници већ регистрованих ".РС" домена, и то по цени од 1 динар, након чега ће ћириличке домене моћи да региструју и они који до тада нису поседовали ".РС" домене.

Више информација можете погледати на www.rnids.rs.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси