Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  АНЕМ захтева да РРА донесе акт за регулисање правила о оглашавању и спонзорству на радију и телевизији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 01. 2012.

АНЕМ захтева да РРА донесе акт за регулисање правила о оглашавању и спонзорству на радију и телевизији

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) упутила је 30. децембра 2011. допис у коме позива РРА да на основу својих овлашћења донесе акт којим ће недовољно прецизне одредбе Закона о оглашавању, а односе се на оглашавање и спонзорство на телевизији и радију, бити јасније дефинисане.

Према мишљењу АНЕМ-а многи прекршаји Закона о оглашавању произилазе из различитог схватања правила и различите класификације емисија и програма од стране РРА и емитера.

АНЕМ очекује да РРА одговарајућим актом дефинише појмове "једног пуног сата емитованог програма" и "дневно емитованог програма" због могућности њиховог различитог тумачења; затим да дефинише услове за препознатљиво одвајање блокова огласних порука и порука ТВ продаје од осталих програмских садржаја звуком и сликом; да ближе одреди услове за оглашавање током преноса спортских догађаја који немају паузе као и услове за нове оглашивачке технике које нису изричито регулисане ни Законом о оглашавању, ни Европском конвенцијом о прекограничној телевизији, као што су подела екрана или виртуелно спонзорство; да ближе одреди смисао и домашај појма непосредног оглашавања продаје, куповине или изнајмљивања производа и услуга спонзора или трећег лица, односно посебног упућивања на те производе и услуге у спонзорисаним програмима.

Такође АНЕМ сматра да је неопходно уредити и питање уметања огласних порука специфично намењених гледаоцима у Србији, у стране кабловске и сателитске канале доступне у домаћој кабловској и сателитској ДТХ понуди.

АНЕМ је спреман да пружи сву неопходну подршку Републичкој радиодифузној агенцији, како би се ова питања, која су у многоме разлог што се у Србији води више стотина прекршајних поступака против емитера, решила на задовољавајући начин.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси