Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Интервју Оливере Јовићевић са Вучићем: У рату или на радном задатку са председником
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 07. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Интервју Оливере Јовићевић са Вучићем: У рату или на радном задатку са председником

Док је председник Србије Александар Вучић замерао новинарки РТС-а Оливери Јовићевић да питањима због којих ће бити хваљена на Твитеру спекулише, измишља изворе и љутито говорио да није дужан да „објашњава лажи“, у професионалим круговима, али и у јавности повела се полемика каква је била њена дужност – да настави да поставља питања или да се пак повуче, устане и изађе.

Да ли осећа одговорност што су упркос епидемилошкој ситуацији одржани избори и утакмица са 15 хиљада људи у Нишу, како објашњава податке о значајно већем број умрлих од вируса из текста БИРН-а од оних који се званично саопштавају, да ли је задовољан изборним резултатима, нека су од питања новинарке упућена председнику. Од четвртка, када је интервју на РТС-у приказан, расправа не јењава.

Поједини медији замерили су Јовићевић да је „недолично“, „некултурно“, „блам“, и „ван сваке памети“ поступила што је председника питала да ли се тестирао на вирус, с обзиром на то да су његови сарадници оболели.

Ништа блажи на Твитеру није био и Томислав Момировић, председник Управног одбора хотела Мона, који је написао да је однос РТС-а према председнику био „скандалозан“. Тај твит је подржао и власник и уредник „Информера“ Драган Ј. Вучићевић, тврдећи да је Момировић, упркос критикама, 100 одсто у праву.

„Ми нисмо у рату, ми смо на радном задатку“, каже Љиљана Смајловић, председница суда части Удружења новинара Србије (УНС), која парафразира главног уредника „Вашингтон Поста“, „листа за који многи, у које и себе убраја“, каже, „мисле да је у рату са председником САД“. „То би морао да буде наш мото“, додаје.

Смајловићeва оцењује да се новинарка „понела као да је на радном задатку, а не у рату“. „То није мала ствар, иако би морало да се подразумева“, објашњава она.

Да ли је новинарка поступила са најважнијим професионалним постулатом да је дужност новинара да интерес јавности за потпуним, благовременим и истинитим информисањем стави изнад свих других интереса, како би се јавности помогло да формира властити суд о појавама и догађајима?

Љиљана Смајловић, колуминисткиња „Недељника“, сматра да је Јовићевићeва „задржала професионалан однос и након што је постало јасно да председника иритирају неке њене тврдње, попут оне о пољуљаном поверењу грађана у кризни штаб“.

„Није лако интервјуисати најмоћнијег човека у држави. Ако си професионалан, ако не покажеш ни наклоност ни нетрпељивост, замериш се гледаоцима који га воле, исто као и онима који га мрзе“, каже Смајловићева.

О критикама да је новинарка постављала недолична или пак непристојна питања Смајловићева одговара да у емисији није чула такво питање. „Интервју је ауторска емисија. Неко други постављао би нека друга питања, а колегиница Јовићевић питала је оно што је њу занимало. То је њена привилегија. А у пандемији питање о тестирању нигде на свету не би било непристојно“, каже Смајловићева.

У емисији се чуло и да новинарки, која је рекла да „људи из његовог окружења“ тврде да није задовољан изборним резултатом јер је мали број листа ушао у парламент, председник тражио да открије извор информација, рекавши да су они измишљени и непостојећи. Извинивши се, Јовићевићева је одговорила да не може да их открије.

Смајловићева каже да је новинарка „чувала анонимност својих извора и наставила да поставља питања која је наумила да постави и након што јој је председник јасно дао до знања да та питања не сматра добронамерним или непристрасним“. Оцењује да новинарка „ниједним гестом није показала да огромна политичка и друштвена моћ саговорника утиче на њу“.

„Примера ради, председника је иритирало спекулативно питање о његовом стању духа у изборној ноћи. Но, и он је себи дозволио сличну спекулацију о стању њеног духа, рекавши како новинарка више брине о твитеру него о праву јавности да зна“, наводи Смајловићева.

Објашњава да је колегиница „добро урадила што је преко те заједљивости мирно прешла“, као и да би је „подржала“ и да је „нешто жустрије одговорила“.

Новинарка Тамара Скрозза је за Цензоловку написала и да је „од свих интервјуа с Вучићем вођеним на РТС-у, овај свакако био најбољи, али је новинарки и самој кући донео и највеће понижење”.

„Подразумева се да то није био наступ који би требало да се изучава на студијама новинарства, који ће ући у било какву професионалну литературу. Далеко је то, предалеко од тога. Али се Оливера Јовићевић ипак усудила да пита председника...“, наводи Скрозза.

Супротно, Смајловићева тврди да Јовићевићева има разлога да буде „веома задовољна“. „Као што има разлога и да се насмеје крокодилским сузама неких што су устали да је бране од председника Србије. А до сада су и њој, и њеним колегама са РТС-а, порицали сваки интегритет и професионално достојанство“, наводи она.

И Независно удружење новинара Србије оценило је да је новинарка била „веома предусретљива“, да су „нека питања имала дозу критичности“, траживши и да јој се председник јавно извини јер је њу, током емисије, у „више наврата вређао и понижавао“.

Међутим, НУНС је на Твитеру власник и уредник „Информера“ прозвао „лицемерима“, јер су „ћутали“ када је Сергеј Трифуновић, лидер Покрета слободних грађана (ПСГ), октобра 2019. године на тој друштвеној мрежи вређао исту новинарку.

Истина је, заправо, да је НУНС тада осудио поступак лидера ПСГ-а који је на Твитеру написао да емисија коју Јовићевићева води постоји да не би „радила на позив“, инсинуирајући на проституцију. Међутим, НУНС-ов захтев да Трифуновић упути извињење водитељки РТС-а је изостао, али јесте затражено извињење председника Србије због понашања током интервјуа у четвртак.

У саопштењу НУНС-а у којем се осуђују увреде Трифуновића заправо се и додаје да су „непрофесионализам и незнање новинара подложни критици и постоје механизми да се укаже на острашћеност или пропагандну делатност медијских радника...“

Интервју који је силно узнемирио јавност и натерао да свакога ко га је гледао заузме свој резолутан став, завршен је ипак у мирнијем тону. „И ви извините ако сам ја реаговао на начин да...али морате да ме разумете, тешко ми је да трпим ту неправду и да трпим и слушам измишљотине...“, рекао је председник на крају интервјуа новинарки.

 

 

Коментари (2)

Остави коментар
уто

07.07.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 13:56

TRAČ,SPEKULACIJE,JAVNI SERVIS

Novinar je tu da pita, sagovornik da odgovara,bez obzira na kojoj funciji se nalazi. Sporno u čitavoj sitzaciji je to što je koleginica Jovićević postavljala uglavnom pitanja koja se pojavljuju od anonimnih autora na društvenim mrežama, što se u nekim novinama iz kojih je crpala "informacije" poijavljuju spekulacije koje je i Jovićević tako nazvala ,ali ih je postravcila kao pitanje. Da li na Javnom servisu treba da se bavimo soekulacijama, da li Predsednik države(bez pbzira o kome je reč) treba da na njih odgoivara. Očekivao sam da sva pitanja i probleme "otvori" novinarka ,ali ne da se spušta na trać pitanja.To nikako ne ide na čas Javnom servisu,a ni Oliveri Jovićević kao profesionalnom novinaru. Istovremeno, ni insistioranje Predsednika da mu otkrije izvor iz njegovog "okruženja" nije na mestu, mada svim profesionaim novinarima je jeasno - da je i to pitanje proisteklo iz trač pričica u gradu. Koleginica Smajlović je dala dobru analizu, s očkglednom namerom da ne povredi svoju branšu.

Одговори
нед

05.07.

2020.

Вукица [нерегистровани] у 19:11

"Задруга", "Фарма" или...

Нормалан човек, ако нас уопште више има таквих, пошто је одгледао РТС-интервју и прочитао бар део коментара после њега, па и овај, могао је само да закључи да смо сви постали учесници великог ријалитија, у коме Србија "успешно" плива. Е, свака нам "част", СВИМА!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси