Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РЕМ опоменуо Телевизију Шабац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 06. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

РЕМ опоменуо Телевизију Шабац

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) изрекао је меру опомену Телевизији Шабац због тога што су новинари „Подринских новина“ Ханибал Ковач и Иван Ковачевић у априлу на тој телевизији изнели наводне неправилности и несавесно пословање Завода за јавно здравље Шабац током ковида-19, а да та телевизија није дала могућност Заводу да одговори.

Поступак за изрицање мере Савет РЕМ-а донео је после пријаве Завода за јавно здравље Шабац, поводом оптужби Ковача и Ковачевића које су изречене у емисији „Право питање“ да здравствене власти прећуткују информације у вези са вирусом. Завод на њих, иако је та емисија Телевизије Шабац дебатног карактера, није могао равноправно да одговори.

Осим телевизије Шабац која се нашла на седници Савета РЕМ-а због тврдњи новинара „Подринских новина“, пријаве в.д. директора Завода за јавно здравље Шабац Бранка Вујковића због текстова у листу и на сајту „Подринских новина“ разматрали су и чланови Комисије за жалбе Савета за штампу.

Савет за штампу је по једној од пријави Вујковића, која је разматрана у априлу, донео одлуку да су „Подринске новине“ прекршиле Кодекс новина Србије због тога што нису цениле да је обавеза новинара да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара претпоставки и нагађања, као и да, кад је неопходно, консултује што више извора.

„Подринске новине“ су оштро критиковале ову одлуку Савета за штампу, наводећи да су текстове које су писали „последица (и одговор) на лажи које чланови Српске напредне странке шире о њима како би ‘угасили’ и новине и њих лично (постоје видео записи)“, као и да од тога „неће одустати“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси