Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Директорка програма РТВ-а: Највећи проблем новац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 06. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Директорка програма РТВ-а: Највећи проблем новац

Директорка програма Радио-телевизије Војводине (РТВ) Соња Кокотовић, изјашњавајући се о извештају Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) о испуњењу законских и програмским обавеза јавних сервиса у 2019. години, на сединици тог тела рекла је да највећи проблем за РТВ представља недостатак финансијских средстава.

У закључку извештаја РЕМ-а стоји да РТВ у 2019. години ни на једном свом каналу није испунио обавезну програмску квоту европских аудио-визуелних дела независних продуцената, која мора да износи најмање десет одсто укупног годишње објављеног програма. Наводи се да је на Првом програму РТВ-а удео тог садржаја био 7,74 одсто, а на Другом програму 4,35 одсто.

Директорка програма РТВ-а члановима Савета РЕМ-а појаснила је да је недостатак тог програма последица недовољног буџета, проблема са пројектним суфинансирањем садржаја, али и односа независних продукција према РТВ-у.

„Последњих шест година наша кућа шаље низ пројеката за медијске конкурсе. Гомила конкурса за нас није могућа, јер није планирано да на њима јавни сервис учествује“, објаснила је члановима Савета РЕМ-а Кокотовић.

Истакла је да РТВ „најчешће“ не добија никаква средства на тим конкурсима „уз образложење да су занимљиви пројекти, али да се приоритет даје независним продукцијама“. Навела је да приликом конкурисања, управо те независне продукције траже од РТВ-а сагласност о заинтересованости за емитовање њихових садржаја.

„Било би лепо када би нам те продукције уступиле садржаје на емитовање, које је држава финансирала, за које смо претходно дали сагласност за сарадњу“, рекла је она.

Упркос томе што независне продукције добијају сагласност од РТВ-а за емитовање и новац на конкурсима за пројектно суфинансирање, оне се са истим пројектима пријављују и на јавним конкурсима РТВ-а за независне продукције.

„РТВ треба лепо да плати пројекат независних продукција, који је држава већ финансирала“, рекла је директорка програма РТВ-а.

Кокотовић је истакла да РТВ, када је реч о редакцијама које емитују програм на језицима националних мањина, не раде по принципу „copy-paste“, односно да једино преводе вести, већ да садржаје производе, уређују и прилагођавају јавном сервису.

Иначе, у извештају РЕМ-а наводи се да је „основна карактеристика покрајинског јавног медијског сервиса Радио-телевизије Војводине језичка разноврсност“.

РТВ свој програм, стоји у извештају, емитује на једанаест језика који су распоређени на два телевизијска канала - РТВ1 (емитује 24-часовни програм на српском језику) и РТВ2 (емитује 24-часовни програм на десет језика националних заједница, као и на српском и страним језицима).

РЕМ у извештају истиче да на РТВ1 доминира информативни програм (34,11 одсто), да је научно-образовни програм у паду и да је у 2019. години „на свом историјском минимуму од 2,78 одсто“.

На Другом каналу покрајинског јавног медијског сервиса, резервисаног за програме на језицима мањинских националних заједница, стоји у извештају, у протеклој години забележен је „најдрастичнији раст“ програма на немачком језику, док је „историјски максимум“ достигао удео програма на мађарском језику (25,12 одсто). Тенденција раста важи и за друге програме на језицима националних мањина.  

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси