Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  И извештај РТС-а се не поклапа са РЕМ-овим
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 06. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

И извештај РТС-а се не поклапа са РЕМ-овим

Вршилац дужности генералног директора Радио-телевизије Србије (РТС) Драган Бујошевић у разговору са члановима Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) о испуњењу законских и програмским обавеза јавних сервиса у 2019. години рекао је да се извештај службе РТС-а у целости не поклапа са РЕМ-овим.

Бујошевић је истакао да постоје „велике разлике“ између ова два извештаја, те да је потребно да усагласе методологију. Представници РЕМ-а рекли су да су „отворени за сарадњу“, али да имају одговорност према том извештају.

„У нашем извештају удео дечијег програма је 1,7 одсто, а у вашем 0,3 одсто. То је битна разлика. Музички програм је код вас заступљенији, са 2,2 одсто, док је код нас 1,1 одсто. То је исто велика разлика“, рекао је Бујошевић, говорећи о подацима из извештаја РЕМ-а за Први програм РТС-а.

Када је реч о Другом програму РТС-а Бујошевић је на седници РЕМ-а рекао да и ту постоје разлике у извештајима, те да је у извештају РТС удео информативног програма 16 одсто, а у РЕМ-овом 14,8 одсто.

„Културно-уметнички програм је код нас 5,1 одсто, а код вас 3,2 одсто. Дечији програм је у нашем извештају 11, 3 одсто, а у вашем 9,3 одсто. Код вас је музички програм десет одсто, а код нас је 6,5“, рекао је Бујошевић о програму РТС2.

Иначе, према извештају РЕМ-а на Првом програму РТС-а најзаступљенији је био информативни програм са 35,63 одсто, док се на Другом програму издвајају информативни (14,83 одсто), и филмски (14, 25) програм, као и спортски преноси (13,28 одсто).

Независне продукције

У извештају РЕМ-а РТС није испунио своју законски обавезу јер је на Првом програму прошле године удео приказаних садржаја независних продукција био 8,72 одсто, иако је законом прописано да европска аудио-визуелна дела независних продуцената учествују са најмање десет одсто у укупном годишње објављеном програму.

Бујошевић је на седници РЕМ-а рекао да се конкурси за те продукције расписују једном годишње, али да у тој понуди не добијају „ништа спектакуларно и грандиозно“. „Независне продукције немају капацитета, људе и технику. То је кључни проблем“, казао је он.

Истакао је да би „више волео“ да имају у програму тих садржаја, како би могли у већој мери да производе сопствени програм.

Сарадња са „Мрежом“

Говорећи о мањку програма на РТС-у на језицима националних мањина, што се истиче у извештају РЕМ-а, Бујошевић је рекао да су направили емисију под називом „Да нам није“ са продукцијом „Мрежа“. „Ми смо им тражили емисију посвећену националним мањинама и добили је“, рекао је он.

Подсетимо да је продукцијска група „Мрежа“ у октобру 2019. године саопштила је да је РТС, без образложења, после 19 година „брзоплето и политички“, одлучио да не емитује магазин ТВ Мрежа на својим каналима. Новинарка Оља Бећковић, која је са Лилом Радоњић основала „Мрежу“, тада је изјавила да мисли да је одлука између осталог донесена због њеног повратка на ТВ Нова С.

РТС је саопштио да је уговор са „Мрежом“ истекао, да јавни сервис има емисију сличног формата, те да је покренута сарадња за емисију о националним мањина, зато што им такви садржаји недостају.

У плану програми на језицима мањина

У извештају РЕМ-а за прошлу годину наводи се да је супротно обавези, програм на језицима националних мањина у програму РТС1 заступљен у „веома малим процентима“. „Удео програма на мањинским језицима на РТС1 и у 2019. години треба посматрати условно - највеће уделе чине филмови на македонском и хрватском језику, документарна остварења на бугарском, хрватском, мађарском и румунском језику“, пише у извештају.

Изјашњавајући се о овом делу извештаја Бујошевић је рекао да РТС планира да направи емисије вести два пута дневно на албанском, ромском, бугарском и влашком или румунском језику.

„Расписали смо тендере за преводиоце, а требаће нам и за спикере. То је процедура која траје. РТС мора минимално да има два спикера на сваком од ових језика, два уредника за редакције вести, организаторе, камермане, расвету... То је ствар која се решава“, рекао је он.

Истакао је у извештају РЕМ-а не постоји да се РТС националним мањинама бави у оквиру емисија које нису обележене, попут Јутарњег програма и емисија „Ово је Србија“, „Око магазин“, али и документарних које прате мањинску културу, обичаје и права у Србији.

Бујошевић в.д. генералног директора 

Подсетимо, РТС је 29. маја расписао конкурс за генералног директора РТС-а. До избора новог, функцију вршиоца дужности обавља досадашњи генерални директор Драган Бујошевић, којем је истекао петогодишњи мандат. 

Мандат генералног директора, стоји у конкурсу, је пет година, а иста особа може бити именована за генералног директора највише два пута.

Закључак Службе РЕМ-а

Служба за надзор и анализу програма РЕМ-а у извештају је закључила да је РТС „концептуално другачији од комерцијалних телевизија“ и да „кредибилитет гаји на програмској разноврсности“.

РЕМ, ипак, наводи да то РТС не чини „у довољној мери и у складу са синтагмом да је основна улога телевизије да информише, едукује и забави“.

„Извештаји су показали одсуство едукативних садржаја, односно слабу заступљеност документарних, научно-образовних, културно-уметничких и дечијих садржаја, уз истовремено, доминантну превагу информативног програма и већу заступљеност забавних садржаја. Тај тренд је присутан из године у годину“, објашњава се у извештају службе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси